Hoogleraar Geerten Boogaard en oud-Kamerlid Gert-Jan Oplaat gaan Haagse coalitie smeden

Informateurs Geerten Boogaard en Gert-Jan Oplaat
Informateurs Geerten Boogaard en Gert-Jan Oplaat © Hart voor Den Haag
DEN HAAG - Gert-Jan Oplaat (oud-Tweede Kamerlid voor de VVD) en Geerten Boogaard (hoogleraar Universiteit Leiden) zijn de informateurs voor de nieuwe Haagse coalitie. Dat heeft Hart voor Den Haag, de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, donderdagavond bekendgemaakt in het stadhuis. Oplaat en Boogaard gaan onderzoeken welke partijen samen willen werken en welke coalitie er mogelijk is.
Gert-Jan Oplaat was namens de VVD van 1998 tot 2006 lid van de Tweede Kamer. Tot 26 november 2014 was hij voorzitter van de VVD Overijssel. Sinds 2021 is Oplaat vicepresident van Avec, de Europese brancheorganisatie voor pluimveeslachterijen en kipverwerkers.
Geerten Boogaard werkt als hoogleraar decentrale overheden aan de Universiteit Leiden. Hij studeerde Staats- en bestuursrecht en Rechtsfilosofie en -methodologie.
Presentatie van de informateurs
Presentatie van de informateurs © Hart voor Den Haag
De informateurs voeren gesprekken met de verschillende partijen. Ze vragen dingen als: met welke partijen willen jullie samenwerken? En met welke vooral niet? Welke onderwerpen vinden jullie het belangrijkst en waar willen jullie echt niet over onderhandelen. Ook gaat het over de mogelijke wethouders.

Hart voor Den Haag

Rita Verdonk (Hart voor Den Haag) heeft de afgelopen weken acht gesprekken gevoerd met verschillende partijen. Door een verkoudheid van Verdonk konden andere gesprekken niet doorgaan, legt ze uit tijdens de presentatie van de informateurs in de raadszaal.
Drie partijen (D66, GroenLinks en PvdA) hebben gezegd niet samen te willen werken met Hart voor Den Haag vanwege het corruptieonderzoek tegen Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Andere partijen willen zicht in de financiën of hebben vragen over de rol van De Mos in de partij. Volgens Verdonk zijn er meerdere coalities mogelijk met Hart voor Den Haag.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!