'SP wordt geen linkse aanhangwagen van een rechts college'

Lesley Arp (SP)
Lesley Arp (SP) © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De kans op een nieuw stadsbestuur waar Hart voor Den Haag/Groep de Mos onderdeel van is, wordt met de dag kleiner. De SP zegt er niets voor te voelen 'om haar principes te verloochenen door een linkse aanhangwagen te zijn van een rechts college'. Dat statement doet de partij nu ze maandag in gesprek gaat met de informateurs.
'Inmiddels is duidelijk dat een coalitie met de grootste partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos hoogstwaarschijnlijk een rechtse coalitie zal zijn', constateert de SP. 'Hoewel de SP en Hart voor Den Haag op punten prima kunnen samenwerken en wij deze partij niet uit principe uitsluiten, zien wij ook grote verschillen.' Daarbij stipt ze de gewenste invoering van de 'stigmatiserende en discriminerende' Rotterdamwet aan en het niet langer willen toelaten van statushouders.

Coalitie met linkse lef

Wat de partij van Lesley Arp betreft is er 'slechts één mogelijke coalitie' waar ze aan mee zou kunnen doen. 'Wij verwachten van partijen als de PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren, die campagne hebben gevoerd met een uitgesproken links verkiezingsprogramma, dat zij zich in de verkennende gesprekken ook hard zullen maken voor zo’n coalitie met linkse lef.' De partij van Lesley Arp is met een zetel vertegenwoordigd in de gemeenteraad.
D66, GroenLinks en de PvdA hadden al aangegeven niet te willen samenwerken met de partij van Richard de Mos zolang er nog een strafrechtelijk onderzoek loopt. Dit weekend gaf ook de Partij voor de Dieren aan dat er 'geen logische coalities waar Groep de Mos aan deel kan nemen' zijn. De partij sprak daarbij haar weerzin uit tegen een van de aangestelde informateurs. Gert-Jan Oplaat staat volgens de partij bekend als 'een grote tegenstander' van de Partij voor de Dieren.

Voortouw in coalitievorming

Voor de grootste partij is het een goede gewoonte dat deze het voortouw mag nemen bij de gesprekken voor een coalitie. Rita Verdonk, de nummer twee van Hart voor Den Haag, ging op pad voor een informele verkenning en afgelopen donderdag werden er door de partij twee informateurs voorgesteld. Die zullen vandaag beginnen aan de gesprekken met de dertien partijen. Ze gaan onderzoeken welke partijen samen willen werken en welke coalitie er mogelijk is. Volgens Verdonk zijn er meerdere mogelijkheden voor een coalitie met De Mos.
Nu steeds meer partijen aangeven niet te willen samenwerken met De Mos lijkt dat steeds moeilijker te worden. D66 (8 zetels), GroenLinks (5 zetels), PvdD (3 zetels), PvdA (3 zetels) en SP (1 zetel) zijn samen goed voor 20 zetels in de gemeenteraad. Er zijn minimaal 23 zetels nodig om te komen tot een meerderheidscoalitie.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!