Verbazing over deels afgesloten Zuiderpark tijdens Paasweekend door Invictus Games

Sportdorp in aanbouw in Zuiderpark voor Invictus Games
Sportdorp in aanbouw in Zuiderpark voor Invictus Games © Omroep West
DEN HAAG - Drie partijen in de gemeenteraad zijn niet te spreken over het deels afsluiten van het Zuiderpark voor de Invictus Games die daar worden georganiseerd. 'In nota bene het lange Paasweekend is een groot gedeelte van het Zuiderpark, inclusief de speeltuin, alleen toegankelijk na persoonscontrole.' Het evenement zou ook voor overlast in de buurt zorgen.
ChristenUnie/SGP, SP en Partij voor de Dieren spreken van een 'mooi evenement' dat wordt georganiseerd, maar plaatsen wel vraagtekens bij de overlast die wordt ervaren. Het evenement vindt plaats van 16 tot en met 22 april in het Zuiderpark en daardoor is een deel afgesloten.
'Het Zuiderpark is voor veel mensen uit Zuidwest, met name uit Moerwijk en Morgenstond, de 'achtertuin', waar gespeeld, gerecreëerd en gebarbecued wordt.' Een deel is echter pas na persoonscontrole toegankelijk. Onwenselijk voor een openbaar park, zo vindt men. Ook de zwarte hekken die om het terrein met sporttoestellen staan worden als onprettig ervaren. Het liefst zien ze dat de hekken al voor en tijdens het evenement 'minder onaangenaam' worden gemaakt.
Wat de partijen betreft worden bewoners bij een volgend evenement met zo'n impact gevraagd of zij er positief tegenover staan dat het er wordt georganiseerd. Ze wil weten of het stadsbestuur daartoe bereid is.

Overlast

Ook de omleiding, alternatieve route en mogelijke overlast voor en van verkeer leiden tot vragen van de drie partijen. Bewoners zouden daar niet goed genoeg over geïnformeerd zijn en een smalle woonstraat (Rhenenstraat) zou door de organisatie van het evenement zijn voorgesteld als alternatieve route. 'Volkomen ongeschikt als doorgaande route', staat in de vragen te lezen.
Tevens is er sprake van onderhoudswerkzaamheden langs de Loevesteinlaan, tussen de Marie Heinenweg en het Almeloplein. Daardoor is het fietspad daar niet toegankelijk. 'Dit maakt een fietsroute van de Hengelolaan naar het Soestdijkseplein momenteel haast onmogelijk.' Er had bij het plannen van de werkzaamheden rekening moeten worden gehouden met het evenement vinden de partijen.

Diensthonden

Daarnaast zijn er ook vragen over het evenement zelf, zo wil men onder meer weten hoe het kan dat er elke dag een demonstratie 'Dog Demo' met diensthonden wordt gegeven. Daarbij geeft de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie dagelijks twee demonstraties waarin ze laten zien hoe een verdachte wordt aangesproken en aangehouden. 'Hoe verhoudt dit zich tot het geldende beleid dat er bij evenementen die door de gemeente zijn georganiseerd geen dieren worden gebruikt?', zo besluiten de partijen hun vragen.
De Invictus Games is een internationaal multisportevenement voor militairen en veteranen, die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt in het leger. Het evenement vindt van 16 tot en 22 april plaats in het Zuiderpark.
LEES OOK:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!