Lange wachttijd voor nieuw paspoort of rijbewijs in Den Haag

Paspoorten
Paspoorten
DEN HAAG - Het halen van een nieuw rijbewijs, paspoort of ID-kaart duurt in Den Haag twaalf weken. Dat meldt het AD na een rondgang in de grootste gemeenten van het land. Er komt extra personeel om de wachttijd in te lopen.
De wachttijd in onze stad is fors hoger dan het gemiddelde. In Den Haag bedraagt de wachttijd bijna drie maanden, terwijl dat gemiddeld op ruim een maand ligt. In Amsterdam en Utrecht is er sprake van een wachttijd van vijf weken en in Rotterdam duurt het drie tot zes weken voor je een nieuw document in bezit hebt. In onze gemeente gaan volgende week tien mensen extra aan de slag om de wachttijd in te korten, meldt het AD.
De lange wachttijden zijn ontstaan door de inschrijving van Oekraïense vluchtelingen of vragen over hun situatie, maar ook door de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen en de gestegen vraag naar documenten sinds corona. Burgerzaken merkt daarnaast dat uitgestelde huwelijken alsnog worden ingepland. Door ziekmeldingen en personeelstekort zijn de balies juist onderbemand.

Spoedloket

'Als je nu in de problemen komt voor de meivakantie, en dat moet niet iedereen doen natuurlijk, dan is er de mogelijkheid voor het spoedloket', zegt Alfred van den Berg, directeur Klant Contact Centrum, in Haags Bakkie. Dan is het mogelijk om op korte termijn toch een paspoort te krijgen. Wanneer dat met grote spoed moet gebeuren kan dat wel extra kosten opleveren.
Het is niet handig als iedereen nu direct een verlengingsafspraak gaat maken, het helpt als dat beter gepland wordt. 'Kijk goed naar de periode wanneer je paspoort verloopt en acteer daarop', zegt Van den Berg. Hij is er van overtuigd dat, mede door de inzet van extra mensen, de achterstand kan worden ingelopen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!