Vleermuizen en fossielen: ga op ontdekkingsreis door de natuur in de binnenstad met de Eco Expeditie

© Valerie Kuypers
DEN HAAG - Vleermuizen, eeuwenoude bomen en fossielen bij paleis Kneuterdijk. Het centrum van Den Haag heeft veel verborgen natuur. Die kun je vanaf nu ontdekken met de Eco Expeditie. Tijdens een wandeling kom je langs tien QR-codes die je iets vertellen over de natuur in de stad. 'Wist je dat er een bijzonder vogeltje rondvliegt tussen hoge kantoorgebouwen', zegt stadsecoloog Martin van den Hoorn.
'Mensen weten zo weinig van de natuur. Middenin het centrum vind je bijzondere plantjes of fossielen van heel lang geleden. En wat is nou makkelijker dan te scannen als je toch door de stad loopt', vertelt Van den Hoorn in Bob Staat Op.
Als je de QR-code scant lees je achtergrondinformatie over de plek waar je staat, dat kunnen foto's video's of audioberichten zijn. Daarna wordt je naar de volgende ontdekking geleid.

Bijzonder vogeltje

'De stad heeft een enorme rijkdom aan natuur, je moet het alleen wel weten én zien', zegt Van den Hoorn. 'Wist je bijvoorbeeld dat er een heel bijzonder vogeltje rondvliegt tussen de hoge kantoorgebouwen aan de Turfmarkt? De beschermde zwarte roodstaart ziet de hoge ministeries en appartementen aan voor rotsachtige bergen en vertoeft een paar maanden per jaar in onze stadsjungle.'
De wandeling van vijf kilometer gaat langs tien verschillende plekken. Er is niet één startpunt. 'Je kunt de wandeling overal beginnen. Leuk om (een deel van) de route te lopen tijdens de lunch. Of op een zondagmiddag met familie, kinderen of vrienden.'

Mariahoeve

Den Haag is de eerste stad in Nederland waar je deze Eco Expeditie kan doen. Het idee en het geld voor de tour komt van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Die wil op deze manier bewoners betrekken bij de natuur in de stad.
In mei start de tweede Eco Expeditie in Mariahoeve. Daar kom je via de stoeptegels met QR-codes alles te weten over klepperende ooievaars, stekelige zoogdiertjes en orchideeën.
Hoe werkt het?
Je kunt de Spacetime Layers app downloaden en zoeken op 'Eco Expeditie'. De app is te vinden in de App store en via Google Play. Je kunt natuurlijk ook beginnen door een van de tegels in te scannen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!