Hengelsporters kunnen vislood inruilen voor milieuvriendelijk alternatief

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Pixabay
DEN HAAG - Vissers die graag hun hengel uitgooien in het beheergebied van Delfland, waar ook Den Haag onder valt, kunnen hun vislood (drie stuks) gratis inruilen voor een milieuvriendelijk alternatief. Dat heeft het Hoogheemraadschap bekendgemaakt.
Een deel van de sportvissers maakt nog gebruik van lood als verzwaring en werpgewicht. Wanneer de visser dat verliest blijft het in het water achter. Dat hoort niet thuis in het water en kan schadelijk zijn voor de gezondheid. 'Delfland werkt aan schoon, gezond en levend water. Lood in het water hoort daar natuurlijk niet bij', vindt hoogheemraad Marcel Belt.
'Veel van onze leden vissen allang loodvrij. Maar sommige hengelsporters vinden het lastig om te breken met een oude gewoonte. De inruilactie moet juist hen een zetje geven, zodat ze kunnen zien en ervaren dat er voldoende goede alternatieven zijn. Wij hengelsporters houden natuurlijk veel van het water en de natuur en door te stoppen met lood nemen wij ook verantwoordelijkheid voor de waterkwaliteit', stelt Theo Stremme van hengelsportvereniging Sportvisserijbelangen Delfland (SVDB).
Marcel Belt (links) en Theo Stremme (rechts) op bezoek bij een loodinruilpunt
Marcel Belt (links) en Theo Stremme (rechts) op bezoek bij een loodinruilpunt © hoogheemraadschap Delfland

Stapsgewijs afbouwen

De hengelsportvereniging had eerder al besloten om per 1 januari 2022 al het vislood zwaarder dan 50 gram te verbieden. Stap voor stap wordt dit afgebouwd naar tien gram in 2025 en nul in 2027. Ook is er een eerste gebied waar helemaal niet meer met lood gevist mag worden. SVBD houdt daar zelf toezicht op.
Milieuvriendelijke alternatieven voor het lood zijn onder meer beton, steen, composiet en staal. Door over te stappen op die alternatieven beschermen hengelsporters het leven in en rond het water. Op vertoon van de vispas kan het vislood bij zes hengelsportwinkels worden ingeruild. Dat kan onder meer bij De Sportvisser in Laak. Er zijn in totaal 15.000 stuks alternatief gewicht beschikbaar.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!