Registratie, leefgeld en werk, Oekraïense vluchtelingen kunnen daarvoor terecht op stadhuis

© Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Oekraïense vluchtelingen in Den Haag kunnen met een bezoek aan het stadhuis zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP), leefgeld aanvragen en terecht voor intakegesprekken voor werk. Dat is volgens de gemeente mogelijk nu duidelijk is hoe de opvang van Oekraïners in Nederland er de komende periode uit zal zien als het gaat om leefgeld, zorg, onderwijs en werk. Tegelijkertijd zijn nog niet alle voorgestelde opvanglocaties klaar voor gebruik.
Sinds maandag worden Oekraïense vluchtelingen, na het maken van een afspraak, op het stadhuis ingeschreven in de BRP waarna ze direct een BSN-nummer ontvangen. Zo kunnen ze vervolgens leefgeld aanvragen en op gesprek gaan voor mogelijk werk. Vluchtelingen die zich al eerder hebben ingeschreven worden telefonisch benaderd voor het aanvragen van het leefgeld. Dat meldt het stadsbestuur dinsdag.
Omdat het soms lang duurt voordat banken rekeningen kunnen openen voor Oekraïners en het leefgeld daarom niet op de rekening kan worden gestort, deelt de gemeente tot die tijd een zogeheten prepaid pinpas (BNG-betaalpas) uit waarmee betalingen kunnen worden gedaan. Den Haag is deze week begonnen met het verstrekken van leefgeld. Als een aanvraag is goedgekeurd wordt dat binnen een week uitgekeerd.

Werk

Ook de eerste gesprekken over de mogelijkheden tot werk hebben plaatsgevonden. Zo hebben consulenten van Den Haag Werkt samen met medewerkers van het Werkloket en het UWV de locatie De Schildershoek bezocht. Vijftig vrouwen hebben zich ingeschreven als werkzoekenden en waar mogelijk direct in contact gebracht met een accountmanager van Den Haag Werkt. Er wordt rekening gehouden met de vaardigheden van de vluchtelingen, waaronder het beheersen van de Nederlandse of Engelse taal. Ook na plaatsing zal de gemeente hulp blijven bieden.

Onderwijs

Voor kinderen en jongeren is het tevens mogelijk om zich aan te melden voor een vorm van onderwijs (primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs). Peuters kunnen terecht in de peuteropvang en kinderen in het primair en voortgezet onderwijs worden opgevangen in nieuwkomersgroepen en op kleinere schaal in reguliere groepen. Er zijn vier scholen aangewezen om extra nieuwkomersgroepen uit te breiden. De komende twee weken moeten daar vijf scholen bij komen.

Capaciteit uitgebreid

De eerste vluchtelingen kwamen in maart aan in onze stad. Tot 5 april zijn er 300 vluchtelingen ingeschreven in de Basisregistratie Personen. Om dat vlot te laten verlopen is de capaciteit uitgebreid en heeft de gemeente zes speciale Oekraïne registratiebalies in het stadhuis. Kwetsbare vluchtelingen worden, als dat kan, op de opvanglocatie ingeschreven.
In Den Haag zijn zeven locaties aangewezen voor het verzorgen van opvang. Vluchtelingen kunnen daar voor langere tijd wonen. De eerste locaties worden daarvoor al gebruikt, maar het duurt nog even voor alle plekken beschikbaar zullen zijn. Dat komt onder meer doordat technisch beheer geregeld moet worden, evenals en het organiseren van de bemensing op de nieuwe locaties. Het stadsbestuur verwacht dat dat de komende maand zal gebeuren. Daarnaast blijft de corona-zorglocatie aan de Hendri Faasdreef voorlopig open voor opvang in isolatie of quarantaine voor Oekraïense positief geteste vluchtelingen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!