Gemeente coördineert aanleg snel internet, in 2023 moeten huishoudens voorzien zijn van glasvezel

© Pixabay
DEN HAAG - Alle Haagse woningen moeten zo snel mogelijk worden aangesloten op glasvezel, waarmee supersnel internet mogelijk wordt. Dat moet gebeuren met zo min mogelijk overlast voor bewoners. Daar gaat de gemeente samen met KPN en Open Dutch Fiber/T-Mobile aan werken. Volgens de planning moeten alle huishoudens in de tweede helft van 2023 voorzien zijn van glasvezel.
'Dit zijn unieke afspraken in Nederland. Inwoners en bedrijven in Den Haag profiteren hiervan. De uitrol van glasvezel brengt niet alleen supersnel internet, maar met deze aanpak wordt ook de overlast van de werkzaamheden voor de inwoners zoveel mogelijk beperkt', aldus wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA, Buitenruimte).
'Ik ben blij dat we deze afspraken met KPN en Open Dutch Fiber/T-Mobile hebben kunnen maken', zegt wethouder Saskia Bruines (D66, Economie). 'Extra bijzonder is dat Den Haag de eerste stad is in Nederland die op deze manier meer sturing geeft aan de uitrol van glasvezel. Een snelle internetverbinding is onmisbaar in een samenleving die steeds verder digitaliseert.'
De gemeente heeft een coördinerende rol om de aanleg te verspreiden over de stad en daarmee te voorkomen dat telecompartijen elkaar in de weg zitten. De afspraak is dat er in eerste instantie alleen glasvezel wordt aangelegd in wijken waar nog geen glasvezelnetwerk aanwezig is.
T-Mobile begint dit jaar met de aanleg van glasvezel in Leyenburg, Rustenburg, Oostbroek, Transvaalkwartier, Duinoord, Zeeheldenkwartier, Stationsbuurt, Spoorwijk, Groente- en Fruitmarkt en delen van Moerwijk, Regentessekwartier, Centrum, Schilderswijk en Laakkwartier. KPN zal dat dit jaar doen in Bouwlust en Vrederust, Scheveningen en delen van Moerwijk, Archipelbuurt, Willemspark, Leyenburg, Centrum, Laak en Leidschenveen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!