VVD wil coalitie met Hart voor Den Haag en D66

Anne Mulder (VVD)
Anne Mulder (VVD) © Frank Jansen/Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De Haagse VVD zegt - als eerste partij - wél te willen samenwerken met Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Dat staat in een brief die VVD-fractieleider Anne Mulder heeft gestuurd aan de informateurs. Volgens de liberalen kunnen de kiezers die op De Mos hebben gestemd niet zomaar opzij worden geschoven.
Er zijn wel voorwaarden voor een samenwerking. Zo wil de partij dat in een verklaring wordt vastgelegd dat Richard de Mos en Rachid Guernaoui de politiek verlaten wanneer een rechter ze schuldig bevindt.
'Drie partijen zijn de grootste fracties geworden. Samen hebben ze een meerderheid. Dan ligt het voor de hand om te kijken of je tot een coalitie kunt komen', zegt Mulder in Bob Staat Op. De VVD-leider zegt te snappen dat D66 daarover twijfelt. Wanneer de politici van Hart voor Den Haag worden veroordeeld zouden ze moeten vertrekken uit de lokale politiek. Mulder hoopt te kunnen praten met andere partijen over de voorwaarden die zij hebben voor een samenwerking.

'D66 is altijd helder geweest'

D66-leider Robert van Asten zei tegen mediapartner Omroep West verbaasd te zijn over de oproep van de VVD. 'D66 is altijd helder geweest: zolang De Mos verdacht wordt van corruptie, meineed en deelname aan criminelen organisaties kunnen wij niet in een coalitie met Groep de Mos', aldus Van Asten. 'Den Haag verdient een betrouwbaar en integer stadsbestuur en deze verdenking zit dat fundamenteel in de weg. Dat was ook de reden dat D66, overigens samen met de VVD, in 2019 niet verder kon in een coalitie met Groep de Mos. De zaak is niet afgedaan en dus is er in ons standpunt niets veranderd.'
De VVD heeft een voorkeur voor een coalitie met de drie grootse partijen in de raad. 'De uitslag toont dat een meerderheid van de stad lokaal-liberaal heeft gestemd', schrijft Mulder. 'Voor het eerst in jaren is een coalitie van drie partijen mogelijk.' Met negen zetels voor De Mos, acht voor D66 en zeven voor de VVD zou zo'n coalitie met 24 zetels een meerderheid hebben in de raad. De VVD constateert dat twee partijen hebben gewonnen in vergelijking met vier jaar geleden. Zelf bleef ze stabiel in het zetelaantal.

'Voorkomen dat ombudspolitiek overloopt in belangenverstrengeling'

Toch is deze samenwerking niet zomaar geregeld, schrijft Mulder. 'Zij hebben een duidelijk mandaat van de kiezer, maar de verdenkingen aan hun adres, waarover helaas nog altijd geen duidelijkheid is, waren aanleiding voor de val van het college in 2019.' Om een nieuwe crisis te voorkomen zal er wat Mulder betreft eerst moeten worden gesproken over integriteit en betrouwbaarheid van de coalitie en het bestuur, voor het gaat over een inhoudelijke samenwerking.
De VVD is positief over het terugtrekken van De Mos en Guernaoui als wethouderskandidaten voor Hart voor Den Haag. 'En de partij heeft zich bereid verklaard openheid te geven over de partijfinanciering.' Toch is daarmee niet alles beklonken, zo zouden er waarborgen moeten komen 'om te voorkomen dat ombudspolitiek overloopt in (de schijn van) belangenverstrengeling.' Daarnaast wil de partij dus dat er een verklaring komt die zegt dat de twee uit de politiek stappen wanneer zij schuldig worden bevonden.

Zoektocht voor informateurs

De VVD is de eerste partij die zegt te willen samenwerken met De Mos. Eerder gaven D66, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en de SP al aan daar niets in te zien.
Informateurs Gert-Jan Oplaat (oud-Tweede Kamerlid voor de VVD) en Geerten Boogaard (hoogleraar Universiteit Leiden) zijn deze week begonnen met hun gesprekken met de 13 politieke fracties in de zoektocht naar een meerderheidscoalitie.
LEES OOK:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!