Actieplan moet zorgen voor beter schooladvies voor vervolgonderwijs

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Unsplash
DEN HAAG - Er komt in Den Haag een actieplan om de kansengelijkheid van leerlingen in groep 8 te vergroten. Het stadsbestuur doet dat omdat het advies voor een middelbare school nu in belangrijke mate wordt bepaald door het opleidingsniveau van de ouders. Zo zouden kinderen van hoogopgeleide ouders een schooladvies dat 1,5 niveau hoger ligt dan kinderen van laagopgeleide ouders.
Daarom komt er een gedragsrichtlijn voor diegenen die professioneel betrokken zijn bij het opstellen van een schooladvies. Daarnaast wordt er meer met de ouders gesproken over hun rol bij het schooladvies en de keuze voor een vervolgopleiding. Schoolmaatschappelijk werkers hebben vanaf 2022 extra uren beschikbaar om ouders te ondersteunen. Ook wordt het jaarlijkse onderzoek naar schooladviezen en -loopbanen uitgebreid.
'De gemeente Den Haag wil dat alle leerlingen dezelfde kans maken om op de school van hun voorkeur terecht te komen, dat selectie- en adviesprocedures zorgvuldig zijn en dat er in het onderwijs geen drempels bestaan die gelijke kansen belemmeren', zegt wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA). 'Niet elke leerling hoeft naar het vwo, wel is het voor mij belangrijk dat leerlingen een schooladvies krijgen dat bij ze past.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!