Den Haag gaat op zoek naar nieuwe leverancier van gas, contract met Gazprom loopt dit jaar af

© The Hague and Partners
DEN HAAG - Omdat het huidige contract met een dochteronderneming van het Russische Gazprom aan het einde van het jaar afloopt gaat de gemeente op zoek naar een nieuwe gasleverancier. In september moet duidelijk worden of het huidige contract voor een jaar wordt verlengd, tegelijk wordt gezocht naar een andere leverancier. Al kan dat bij een aanbesteding opnieuw Gazprom blijken te zijn.
Het is voor het stadsbestuur de intentie om, met de inval van Rusland in Oekraïne in gedachten, het gascontract met Gazprom te beëindigen. Toch is besloten om het contract nog niet direct op te zeggen, mede omdat de gemeente ook verantwoordelijk is voor de continuïteit van de verwarming van de kantoren, zwembaden en sporthallen. Wanneer er snel een contract met een andere aanbieder moet worden afgesloten bestaat de kans dat de prijs vele malen hoger uitvalt en kan er nog steeds sprake zijn van gas wat afkomstig is uit Rusland.
In september volgt een definitief besluit over het eventueel verlengen van het contract. Dat zal dan voor een jaar zijn. Bij een nieuwe aanbesteding kan ook Gazprom zich melden, zij kunnen niet worden uitgesloten op grond van de huidige aanbestedingswetgeving.

Verduurzaming

Daarnaast zegt het stadsbestuur de urgentie te voelen om zo snel mogelijk op andere energiebronnen over te gaan. Daarvoor zet ze stappen in de verduurzaming van haar energievoorziening. Momenteel is de helft van het gemeentelijk vastgoed al grotendeels verduurzaamd. Dat is mogelijk gemaakt door warmtenetten aan te sluiten op schone energiebronnen, isoleren, installaties beter te programmeren en de verwarming lager te zetten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!