Daklozenopvang Lozerhof over maand helemaal dicht maar nog niet iedereen heeft een nieuwe plek

Winteropvang
Winteropvang © Leger des Heils / Twitter
DEN HAAG - Nu het voormalig verpleeghuis De Lozerhof als opvanglocatie zal sluiten wordt voor de cliënten gezocht naar een passend vervolg. Dat lijkt niet voor alle cliënten te lukken, laat het stadsbestuur weten. De Lozerhof werd de afgelopen winterperiode gebruikt als plek voor de permanente winteropvang. Dat duurde uiteindelijk tot 4 april omdat toen door de winterkou de opvangplekken alsnog open zijn gegaan.
Nu zal de locatie zijn voorzieningen afbouwen. Vooruitlopend daarop werden er al geen nieuwe cliënten meer toegelaten. Op 21 maart maakten 149 mensen gebruik van de locatie aan het Randveen. 'Voor alle cliënten is gezocht naar een passend vervolg', schrijft de gemeente. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van vervangende woonplekken in al bestaande opvanglocaties in de stad. Ook komen er aan de Henri Faasdreef tijdelijk woningen waar gebruik van kan worden gemaakt.
Voor een deel van de cliënten is meer tijd nodig om de uitstroom goed te regelen. Daarom blijft De Lozerhof voor hen nog een maand beschikbaar. 'Met deze overbruggingsperiode willen we voorkomen dat mensen, met een concreet perspectief op een vervolgplek, tussentijds op straat komen.' Al zegt het stadsbestuur niet te kunnen garanderen dat voor alle mensen voor eind april een plek gevonden zal zijn.

Deel is niet plaatsbaar

Zo is er sprake van een groep van ongeveer 30 personen die 'relatief goed' functioneerde in de Lozerhof, maar deze groep blijkt niet plaatsbaar in de voorzieningen die beschikbaar zijn. ' Concreet betekent dit dat zij, net als bij de beëindiging van de eerdere lockdown-opvang en de reguliere winterkouderegeling, terugkeren naar het eigen netwerk.'
Ook zijn er ongeveer 30 personen die beperkt recht hebben op ondersteuning, uitkering en huisvesting. Zij zullen het eigen netwerk moeten aanspreken, al zullen ook het Haags Straatteam en Barka voor hen beschikbaar zijn voor hulp.

'Naar moment'

'Het is altijd een heel naar moment voor ons om te zien dat mensen die afgelopen maanden lekker binnen zaten toch weer bericht krijgen dat de winterkoudeopvang ophoudt op 1 april. Dat weten we van tevoren. We waren heel blij met de permanente opvang', vertelt Marlies Filbri van Straat Consulaat in Bob Staat Op. 'Maar je hoopt dat gedurende de tijd een oplossing wordt gevonden en mensen kunnen doorstromen naar huisvesting.'
'Opvang is nodig voor mensen die tussen wal en schip raken. Iedereen heeft recht op huisvesting. Dakloosheid hebben we als een zorgprobleem gedefinieerd. Maar nu zijn er zoveel mensen die geen woning hebben dus moeten we op andere manier ernaar kijken', zegt Filbri. 'Dan moet je weer op zoek naar een plek op straat of bij vrienden op straat, of een schuurtje. Het is heel schrijnend.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!