Renovatieplan Haags Historisch Museum: verplaatsing van ingang en nieuwbouw op het achterterrein

Haags Historisch Museum
Haags Historisch Museum
DEN HAAG - Het pand waar het Haags Historisch Museum zit staat een forse renovatie te wachten. Het museum presenteerde woensdag, samen met DP6 architectuurstudio, het ontwerp dat uitgaat van renovatie en het toevoegen van nieuwbouw op het achterterrein. Er zit een behoorlijk prijskaartje aan de plannen: de kosten worden geraamd op 16 miljoen euro. Daarover moet het stadsbestuur nog een besluit nemen en de gemeenteraad zal de plannen moeten keuren.
Het renoveren van het rijksmonument aan de Hofvijver is volgens het museum nodig omdat de inrichting van het gebouw sleets en verouderd is, ook zijn installaties aan vervanging toe en de bezoekersfaciliteiten zouden niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. De laatste keer dat het pand onder handen werd genomen was in de jaren 80. De gemeente had daarom opdracht gegeven om te komen tot een compleet renovatieplan. De gemeente is eigenaar van het pand.
Nieuwe ontvangsthal op binnenplaats
Nieuwe ontvangsthal op binnenplaats

Ingang aan Toernooiveld

Onderdeel van de plannen is dat de ingang van het museum wordt verplaatst naar het Toernooiveld. Dat zou zorgen voor een veiligere toegang voor groepen en daardoor kan er een logischere route door het gebouw gemaakt worden. De bezoeker komt dan uit in de centrale hal van het museum met daaromheen plek voor faciliteiten als een winkel, garderobe en toiletten.
Aanbouwen aan het rijksmonument uit de 17e eeuw moeten verdwijnen en monumentale onderdelen wil men in hun waarde gaan herstellen. Boven en naast de centrale hal is ruimte voor vier nieuwe tentoonstellingszalen. Ook moet er meer ruimte komen voor het organiseren van lezingen en debatten.

16 miljoen euro

De kosten voor het renovatieplan worden geraamd op een bedrag van 16 miljoen euro. Het nieuwe stadsbestuur zal een besluit moeten nemen over de investering voor er vervolgstappen kunnen worden gezet. Ook de gemeenteraad moet nog een besluit nemen over de vernieuwingsplannen.
Renovatieplan Haags Historisch Museum
Renovatieplan Haags Historisch Museum

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!