Den Haag en Amsterdam pleiten voor invoering van landelijke Schuldpauzeknop

DEN HAAG - Mensen met schulden moeten de mogelijkheid krijgen om schuldeisers, deurwaarders en incassobureaus tijdelijk op afstand te houden. Wanneer iemand met schulden zich bekend heeft gemaakt bij de gemeente zou moeten kunnen beschikken over een zogenoemde Schuldpauzeknop. Den Haag, Amsterdam, Eindhoven en de NVVK (financiële hulpverleners) doen samen een oproep daarvoor bij de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, Carola Schouten (ChristenUnie).
Den Haag experimenteerde -net als Eindhoven- al met een Rode Knop waardoor organisaties als het CJIB weten dat het even niet mogelijk is om schulden te betalen. Ook Amsterdam heeft zo'n pauzeknop in gebruik. De NVVK werkt binnen het project Schuldenrust aan het snel opschorten van incasso-activiteiten zodra iemand zich gemeld heeft voor schuldhulp.
In Den Haag hebben 33 inwoners en schuldeisers meegedaan aan een praktijktoets met de Rode Knop. Die ervaringen kunnen worden meegenomen in de doorontwikkeling ervan. Volgens de gemeente waren zowel de inwoners als de schuldeisers tevreden over de test. Daaruit bleek onder meer een wens voor meer deelnemende organisaties en een landelijk uitrol van het geheel.
'Stress vaak groot'
'Als mensen zich melden voor schuldhulpverlening is de stress vaak groot. Ze worden door allerlei schuldeisers aangeschreven en voelen zich onder grote druk staan. Zolang er geen schuldenrust is, is het lastig om het goede gesprek te voeren. Er is eenvoudigweg geen ruimte om orde op zaken te stellen. De schuldpauzeknop gaat hier een bijdrage aan leveren', vindt wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks).
Landelijk samen optrekken
De NVVK, het CJIB en gemeenten zeggen nu gezamenlijk dat het tijd is voor een landelijke voorziening waar zoveel mogelijk organisaties aan meewerken. De verwachting is dat wanneer een schuldenrust mogelijk is het mensen zal stimuleren om om hulp te vragen. Daarmee kan er beter hulp worden verleend. Door de rust kan er ook aan een nieuw perspectief worden gewerkt en maken schuldeisers geen kosten meer die mogelijk niet verhaald kunnen worden.
Er wordt aan minister Schouten gevraagd om het initiatief te omarmen en samen op te trekken. De oproep wordt ook richting andere gemeenten, uitvoeringsorganisaties van de overheid en landelijke schuldeisers gedaan. 'Met de inzet van een brede coalitie kunnen we de invoering van een landelijke pauzeknop in 2022 mogelijk maken', stellen de initiatiefnemers.