Huizenprijzen in Den Haag dalen licht: gemiddeld huis kost nu 426.000 euro

Huis te koop
Huis te koop © Omroep West
DEN HAAG - De huizenprijzen in Den Haag zijn iets gedaald. Gemiddeld kostte een Haags huis afgelopen kwartaal 426.000 euro. Eind vorig jaar was dat nog 459.000 euro. Dat is een daling van 3,8 procent. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de huizen wel duurder, de prijs steeg met zo'n 10,9 procent. Dat blijkt uit de cijfers van makelaarsvereniging NVM.
In het eerste kwartaal van 2022 zijn er 865 minder woningen verkocht. Dat is een daling van 16,3 procent en opzichte van dezelfde periode in 2021. Ten opzichte van het vorige kwartaal is dat een daling van 20,6 procent.
Nog steeds wordt er veel boven de vraagprijs geboden. Het percentage boven de vraagprijs verkochte huizen was afgelopen kwartaal 73 procent. Het duurde in Den Haag 25 dagen tot een huis verkocht was. Een jaar geleden was dat nog 30 dagen.

Lichte bries

Volgens NVM wordt het iets rustiger op de woningmarkt. 'Met een wat minder extreme prijsstijging en een iets toegenomen woningaanbod waaide er in het eerste kwartaal een lichte bries door de oververhitte woningmarkt', aldus de NVM.
Ook landelijk daalde de gemiddelde verkoopprijs met 2,1 procent ten opzichte van het vierde kwartaal in 2021. De gemiddelde verkoopprijs in Nederland is 428.000 euro. Maar op jaarbasis is dat alsnog een stijging van 13,7 procent. 'Dit is niet meer zo extreem als in de afgelopen drie kwartalen toen de prijs met circa 20 procent op jaarbasis steeg.'

Aanbod nog steeds laag

Toch blijft de druk op de woningmarkt hoog, omdat er steeds minder huizen te koop worden aangeboden. De cijfers laten volgens NVM zien dat het de woningmarkt dus nog steeds krap is. De woningen die er zijn worden snel verkocht.
NVM zegt wel dat de daling in de huizenprijzen opvallend is. 'Het is nog te vroeg om conclusies te trekken hoe de meest recente ontwikkelingen in Oekraïne, de stijgende hypotheekrente en de energiekosten gaan doorwerken.'
'We moeten letterlijk en figuurlijk bouwruimte creëren'
De makelaarsvereniging maakt zich nog wel grote zorgen over het aanbod. 'Tegenover de onverminderd grote én acute woningvraag staat geen passend aanbod. Niet in aantallen en niet in type woningen.' Ook stagneert het aantal nieuwbouwwoningen door een tekort aan mensen en materialen. 'We moeten letterlijk en figuurlijk bouwruimte creëren', zegt NVM.
LEES OOK:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!