Buurt wil terrassen op Regentesseplein en komt in actie: 'Pik-nicken we niet!'

Demonstratie voor terrassen op Regentesseplein | Afbeelding: bewonersorganisatie WijWeimar
Demonstratie voor terrassen op Regentesseplein | Afbeelding: bewonersorganisatie WijWeimar
DEN HAAG - Op het Regentesseplein wordt zondag actie gevoerd tegen het besluit van de gemeente om deze zomer geen terrassen toe te staan op het plein. De aanvraag voor het terras werd afgekeurd vanwege de snelheidslimiet van 50 kilometer per uur. Uit protest gaat de buurt picknicken op het plein tussen 12.00 en 14.00 uur. Want dit 'pik-nicken we niet!', aldus de bewonersorganisatie WijWeimar.
De afgelopen jaren werd een terras gedoogd door de gemeente, maar nu mag het ineens niet meer. 'Nu is het opeens gevaarlijk', zei Mascha Lucas van Café Emma eerder.
Het is een flinke domper
'Twee dagen na de versoepelingen stonden de handhavers op het plein om te vertellen dat alles weg moest', vertelde Pamela Jacobs van Lorelei Café deze week in Bob Staat Op. 'Het is een flinke domper. We hebben twee jaar laten zien dat het kan en dat het veilig is.'

Geen ober aangereden

Ook de bewonersorganisatie WijWeimar snapt niks van het besluit. 'De terrassen waren een leuke toevoeging aan de wijk. En het ging perfect, iedereen vond het leuk. Er is geen ober onder een auto gekomen. En nu in een keer zou het hartstikke gevaarlijk zijn', zegt Guus Frenay van WijWeimar.
De bewonersorganisatie probeert al langer van het Regentesseplein iets gezelligs te maken. 'Zo'n plein hoort niet leeg te zijn. Ook met de rest van het plein kan je leuke dingen doen. Maar al het leuks wat mensen willen doen wordt tegengehouden', zegt Guus.

Picknicken

De buurt snapt er niks van het besluit over de terrassen. Zeker niet omdat wethouder Robert van Asten (D66, verkeer) graag wil dat in de wijken de maximum snelheid wordt verlaagd naar 30 kilometer per uur, zegt Guus. De bewonersvereniging wil dan ook dat de snelheid zo snel mogelijk verlaagd wordt zodat de terrassen kunnen blijven en je nog meer op het plein kan doen.
We roepen iedereen op te komen
Daarom komen de buurtbewoners in actie. 'We roepen iedereen op naar het plein te komen, met je picknickmand, je jeu-de-boulesset of muziekinstrument.' Het idee is gebaseerd op Picnic The Streets dat eerder in België werd gedaan om te protesteren. 'We willen met z'n allen het plein innemen en laten zien hoe gezellig het is. Het idee is dat het hele plein vol zit, als statement.'

Raadsvragen

Hart voor Den Haag/Groep de Mos heeft raadsvragen gesteld over de maximum snelheid. 'We willen allemaal dat de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de Weimarstraat omhoog gaat', stelt raadslid Ralf Sluijs. 'Het Regentesseplein is hier het hart van. Door geen terrassen toe te staan, haal je het hart eruit. Goede en gezellige horeca dragen juist enorm bij aan de leefbaarheid.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!