Hemsterhuisbrug opgetild en weggehaald voor renovatie Noordwal

Hemsterhuisbrug wordt opgetild
Hemsterhuisbrug wordt opgetild © Den Haag FM
DEN HAAG - De Hemsterhuisbrug aan de Noordwal is vrijdagochtend opgetild door een grote kraan en weggehaald voor restauratie. De brug gaat voor een jaar weg om die weer draaiend te maken. Ook wordt de kademuur van de Noordwal opgeknapt, komt er een aanlegplaats voor recreatie- en rondvaartboten en wordt het brugwachtershuisje in ere hersteld. 'Dat werd in 1934 weggehaald', vertelt Chris Schram van de Willemsvaart.
De brug heeft lang vastgezeten, legt Chris uit. 'Het brughuis is weggehaald, want het was niet meer nodig. De boten met groente en fruit uit het Westland gingen naar de Fruitweg.' De werkzaamheden op de Noordwal gaan een jaar duren. 'Dan gaat de brug weer draaien als er een grote boot aan komt.'
Hemsterhuisbrug
Hemsterhuisbrug © Den Haag FM

April 2023 klaar

De werkzaamheden gebeuren in twee delen. Eerst wordt de fundering van de brug op de Noordwal aangepakt. Ook zijn er werkzaamheden aan de kademuur van de Hemsterhuisbrug tot aan de helft van de Noordwal.
Daarna is het stuk kade op de andere helft van de Noordwal tot aan de Bibliotheekbrug aan de beurt. Het eerste deel van de kademuur is begin november 2022 klaar. In april 2023 moet de hele kademuur klaar zijn en wordt de brug teruggezet.

Nieuwe bomen

Dan is het gebied nog niet af, want dan worden de bomen geplant. De bomen op de Noordwal waren niet gezond, meer dan de helft had de Kastanjebloedingsziekte. De bomen zijn inmiddels weggehaald. Als de werkzaamheden klaar zijnkomen er zeventien nieuwe lindebomen.
De recreatieboten kunnen tijdelijk niet langs de Veenkade liggen, daarom is er een afmeerverbod. De gemeente heeft boten weggehaald die niet op tijd waren verplaatst. Eigenaren moeten zelf die kosten betalen.

Omleiding

Tijdens de werkzaamheden zijn de stoep en het fietspad langs het water afgesloten. Fietsers kunnen omrijden over de Veenkade. Voetgangers kunnen de stoep langs de huizen nog gebruiken. De Noordwal blijft voor auto's voor een groot deel open, maar sommige parkeerplaatsen zijn tijdelijk niet te gebruiken.
De gemeente maakte een video over de werkzaamheden en op deze site vind je alle informatie over de werkzaamheden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!