Startersmarkt moet Oekraïners op weg helpen met werk, een talencursus en kinderopvang

Foto ter illustratie: Tim Gouw (Unsplash)
Foto ter illustratie: Tim Gouw (Unsplash)
DEN HAAG - Oekraïense vluchtelingen die naar Den Haag zijn gekomen kunnen binnenkort naar een startersmarkt in het stadhuis. Daar kunnen ze dan in een keer terecht om alles te regelen voor het leven in Den Haag. Het was een idee van Alexander Roep (VVD). 'We moeten zorgen dat ze goed opgevangen worden', zegt hij in Haags Bakkie.
Het is de bedoeling dat er allerlei kramen komen te staan in het Atrium waar Oekraïners terechtkunnen om dingen te regelen. 'Het is een soort wasstraat. Je loopt naar binnen en aan het eind heb je een BSN-nummer, een talencursus, je leefgeld is geregeld en je hebt een solliciatiegesprek gehad', zegt Roep. Maar ook scholing en kinderopvang zou er geregeld moeten worden volgens de VVD.
Volgens Roep is het belangrijk dat mensen hier snel structuur krijgen in hun leven en perspectief hebben. Hij bedacht het idee van het evenement op maandag en dinsdag had hij al contact met iemand van de Oekraïense ambassade. 'Die willen helpen waar ze kunnen.'
Horecaondernemer Alexander Roep (VVD) is nieuw in de raad
Horecaondernemer Alexander Roep (VVD) is nieuw in de raad © Martijn Beekman
Het idee legde Roep bij wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, Sociale zaken en werk) neer. 'Hij was al bezig om dit op dagelijkse basis voor elkaar te krijgen, maar ik wilde het groter aanpakken.' Tijdens de commissievergadering van de raad donderdagavond zei Kapteijns het een goed idee te vinden. 'Het idee was zelfs om het al in april te doen', zegt een tevreden Roep.

'Altijd op zoek naar mensen'

Ook de Haagse horeca is enthousiast over het idee. 'Het is een goed idee, wij steunen dat volop. We zijn altijd op zoek naar mensen die wat kunnen en willen. Zeker nu de zomer er aan komt', zegt Maarten Hinloopen van de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. 'Geld verdienen is goed voor je eigenwaarde en je komt mensen tegen, je krijgt meteen een sociale cirkel.'
Wanneer de startersmarkt wordt georganiseerd is nog niet bekend.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!