DENK wil meer hulp en inzicht in Haagse uit huis geplaatste kinderen van toeslagenaffaire

De nieuwe enveloppen van de Belastingdienst
De nieuwe enveloppen van de Belastingdienst
DEN HAAG - Er zou een onderzoek moeten komen om duidelijk te maken hoeveel kinderen van gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire in Den Haag uit huis zijn geplaatst. Dat pleidooi doet DENK Den Haag nu duidelijk is dat er tussen 2015 en 2019 landelijk 1115 kinderen uit huis zijn geplaatst.
DENK heeft een fors aantal vragen (55) over de kwestie ingediend. Zo wil ze weten of bekend is om hoeveel Haagse kinderen het gaat, anders zou die informatie opgevraagd moeten worden. De partij hekelt het feit dat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) het nog niet gelukt is om een kind bij de ouders terug te krijgen. De partij wil dat het stadsbestuur met de minister in gesprek gaat 'om de hereniging van de families en de kinderen te versnellen'.
Sinds deze maand kunnen gedupeerden die met een uithuisplaatsing te maken hebben (gehad) extra ondersteuning van een onafhankelijk landelijk ondersteuningsteam krijgen. Daarin zitten 'procesbegeleiders die een luisterend oor bieden aan gedupeerde ouders' die moeten helpen om de situatie in beeld te brengen. Dan wordt vervolgens gekeken naar de wensen en mogelijkheden die er zijn.

Persoonlijke hulp

Daarnaast zou DENK graag zien dat de gedupeerde families persoonijke hulp, in de vorm van een coach, arts, psycholoog of pedagoog, aangeboden krijgen. 'Een uithuisplaatsing veroorzaakt veel pijn en ellende bij families en met name bij de kinderen. Zij zullen veel nazorg nodig hebben.' Ook een 'redelijke schadevergoeding' is een wens van DENK.
'De puinhopen van ruim tien jaar kadaverpolitiek van de vorige kabinetten sijpelen helaas door naar "het andere Den Haag" en alle hoeken van Nederland', vindt fractievoorzitter Nur Icar. De partij wil dat burgemeester Jan van Zanen topprioriteit maakt van de kwestie.
LEES OOK:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!