Rechtszaak tegen Richard de Mos laat nog langer op zich wachten

Richard de Mos (Hart voor Den Haag/Groep de Mos)
Richard de Mos (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) © Den Haag FM
DEN HAAG - De rechtszaak tegen politicus Richard de Mos gaat nog langer duren dan gedacht. Dat meldt mediapartner Omroep West. De verwachting van De Mos was tot dusver dat hij nog dit jaar voor de rechtbank moest verschijnen. Dat wordt nu pas volgend jaar. Zijn advocaat, Peter Plasman, noemt dat 'spijtig'. De Mos zelf zegt het 'heel kwalijk' te vinden dat de zaak zo lang duurt.
De Mos wordt door justitie verdacht van schending van het ambtsgeheim, meineed, corruptie, deelneming aan criminele organisaties en het inhuren van een illegale klusjesman. De voormalig wethouder en partijleider van Hart voor Den Haag/Groep de Mos heeft tot nu toe altijd alles ontkend. Hij zei in het verleden steeds dat hij hoopt dat de zaak wordt geseponeerd. 'Dat ze naar aanleiding van valse aangiften en politieke framing een onderzoek zijn begonnen, snap ik nog wel. Maar als ze dan niets vinden, moeten ze ook stoppen. Uiteindelijk gaan ze bakzeil halen.'
Volgens de advocaat van De Mos, Peter Plasman, duurt de zaak mede zo lang omdat die 'vertraging al in het verleden is ingebouwd'. Justitie deed op 1 oktober 2019 invallen in het Haagse stadhuis en bij een aantal verdachten, waaronder de toenmalige wethouder Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Maar daarna duurde het nog bijna een jaar voordat ze werden verhoord. Op dit moment is justitie nog bezig met het voorbereiden van de zaak. De zittingsdagen moeten nog worden ingeboekt.

Geen harde zaak

Plasman is er ondertussen nog steeds van overtuigd dat justitie geen harde zaak heeft tegen zijn cliënt. 'De contouren dat deze zaak met een sisser gaat aflopen, tekenen zich steeds sterker af. En stel dat dat ook gebeurt, dan is het een schandaal dat de grootste partij van Den Haag zo buiten spel wordt gezet. Dat is bijzonder zuur voor De Mos, zijn partij en de Haagse bevolking', zegt hij tegen mediapartner Omroep West.
De Mos is maandag gehoord als getuige in de zaak tegen de eigenaar van zalencentrum Opera, Atilla Akyol, diens broer Erdinç en voormalig raadslid Nino Davituliani, tevens de partner van Erdinç.

Merkwaardige situatie

Tijdens dat gesprek deed zich volgens Plasman ook nog een merkwaardige situatie voor. De Mos was namelijk vorig jaar zelf door de Rijksrecherche al dagenlang verhoord als verdachte. Tijdens die verhoren mag je in principe liegen. Dat is omdat je als verdachte niet hoeft mee te werken aan je eigen veroordeling.
Als getuige mag je echter niet liegen. De meest voor de hand liggende vraag die de officier van justitie vandaag dan ook aan De Mos had moeten stellen was of hij tijdens zijn eigen verhoren had gelogen, stelt Plasman. Dan had De Mos de waarheid moeten vertellen. 'Justitie had dus vandaag een belangrijke toets kunnen uitvoeren. Dat is niet gebeurd. Dat viel mij wel op', zegt Plasman. Die daaraan toevoegt dat het antwoord van De Mos 'nee' zou zijn geweest: tijdens de verhoren door de Rijksrecherche heeft hij de waarheid verteld.

Grote gevolgen voor politiek

De nog lopende rechtszaak tegen De Mos en zijn partijgenoten heeft grote consequenties voor de lokale politiek in Den Haag. Al in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart kondigden meerdere partijen aan niet met zijn partij, Hart voor Den Haag, in een coalitie te willen voordat de rechter zich heeft uitgesproken.
Ook nadat Richard de Mos en partijgenoot Rachid Guernaoui bekendmaakten dat zij bereid zijn om af te zien van een wethouderspost in een nieuw stadsbestuur, werd die blokkade door onder meer D66, GroenLinks en PvdA niet opgeheven.

Alle perken te buiten

De Mos vandaag in een reactie: 'Deze zaak is dus van invloed op het bestuur in de stad. Het is heel kwalijk dat justitie met zoveel harde beschuldigingen is gekomen en dat de stad nu zo lang moet wachten. Dat gaat alle perken te buiten.'
De trage afhandeling van de zaak tegen De Mos leidde al eerder tot veel kritiek. Zo verklaarde de Haagse burgemeester Jan van Zanen al meerder malen dat hij vindt dat het wel erg lang duurt. In februari van dit jaar – een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen - herhaalde hij dat nog een keer. 'Ik vind dat de kiezer recht heeft op duidelijkheid', zei de burgemeester toen.

'Maak haast'

Van Zanen ergert zich eraan dat tweeënhalf jaar na de huiszoekingen aan het adres van De Mos op verdenking van corruptie, nog steeds niet duidelijk is of de politicus vervolgd zal worden. 'Ik heb er verschillende keren over gesproken met de hoofdofficier van justitie en de top van het Openbaar Ministerie. Ik heb gezegd: maak haast. Ik vind dat de kiezer recht heeft op duidelijkheid, maar ik denk niet meer dat het lukt voor de verkiezingen.'
De burgemeester ziet graag dat het OM prioriteiten stelt wanneer het om corruptiezaken tegen politici gaat. 'Ik zou willen dat bij dit soort publieke functionarissen, bij zaken die met de democratie te maken hebben, het OM zich dat aan de voorkant realiseert en dan tempo maakt. Voor zover dat kan.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!