'We moeten geen gezinnen in Den Haag afsluiten van een basisbehoefte als water'

Hand bij waterkraan
Hand bij waterkraan © Pixabay
DEN HAAG - Om te voorkomen dat gezinnen met kinderen worden afgesloten van drinkwater moet de gemeente afspraken maken met waterbedrijf Dunea om eerder te hulp te schieten. SP, PvdA, ChristenUnie/SGP, Haagse Stadspartij (HSP) en Partij voor de Dieren pleiten daarvoor nadat de rechter onlangs besloot dat waterbedrijven ook bij gezinnen met kinderen tot afsluiting mogen overgaan als er sprake is van wanbetaling.
Defence for Children en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) hadden de zaak aangespannen omdat zij een afsluiting van drinkwater in strijd vinden met de rechten van het kind, maar de rechter ging daar niet in mee.
De partijen in de gemeenteraad zien toegang tot drinkwater als een mensenrecht en willen dat het stadsbestuur ingrijpt. 'We moeten gewoon geen gezinnen in Den Haag afsluiten van een basisbehoefte als water. Als het niet via de rechter lukt, dan via de politiek', stelt Janneke Holman (PvdA). Fatima Faid (HSP): 'Water is een levensbehoefte en het is asociaal om mensen van water af te sluiten. We moeten weer de menselijke maat hanteren.'

Dunea

Dunea stelt 'zorgvuldige procedures voor betalingsachterstanden en afsluiten' te hebben. De uitserste stap, het afsluiten, zou pas volgen na een zorgvuldig proces, 'waarin vijf keer opnieuw de mogelijkheid wordt geboden om alsnog te betalen'.
Op haar eigen website laat Dunea weten 'zeker niet bewust' gezinnen met kinderen af te sluiten. 'We weten namelijk niet of er kinderen woonachtig zijn op het adres waar wij water leveren. Gegevens over gezinssamenstelling hebben we niet en mogen wij vanwege privacywetgeving ook niet verzamelen en bewaren.' Wanneer er bij een huisbezoek sprake is van signalen dat er kinderen wonen zou er 'te allen tijde in samenspraak met de klant naar een oplossing gezocht'.

Hulp bieden

In plaats van het afsluiten van de watervoorziening zou de gemeente en Dunea eerder hulp moeten bieden en ze zouden met zekerheid moeten kunnen zeggen dat er bij een afsluiting geen kinderen benadeeld worden. 'Veel mensen met schulden kunnen een drempel ervaren om hulp te zoeken, vaak uit angst of schaamte. Het helpt dan niet om mensen af te sluiten van eerste levensbehoeften. Bied ze de hulp die ze nodig hebben', zegt Judith Klokkenburg (ChristenUnie/SGP). Robin Smit (PvdD): 'Waterarmoede krijgt nog te weinig aandacht, terwijl water essentieel is als levensbehoefte voor de gezondheid en hygiëne. Tijd voor actie.'
Dunea is al partner bij de pilot Geldzaken070, daar is ze een vroegsignalerende partij bij schulden. De politieke partijen willen weten wannneer zo'n signaal wordt afgegeven en wat daar dan mee wordt gedaan.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!