'Minder dan de helft van de Hagenaars heeft gestemd en dat doet wel wat met het politieke draagvlak'

Stembureau NH Hotel
Stembureau NH Hotel © Richard Mulder
DEN HAAG - Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 heeft 43,03 procent van de kiezers in Den Haag een stem uitgebracht. Landelijk lag dat op 50,9 procent. Verschillende partijen willen dat er wordt onderzocht hoe het kan dat de opkomst zo laag was. 'Minder dan de helft van de Hagenaars heeft gestemd en dat doet wel wat met het politieke draagvlak', zegt Janneke Holman (PvdA) in Bob Staat Op.
De Tweede Kamer heeft al toegezegd dat er een onderzoek naar de lage opkomst komt. PvdA, Partij voor de Dieren, DENK, D66, GroenLinks en ChristenUnie/SGP willen dat er ook duidelijk wordt waarom de opkomst in Den Haag tegen is gevallen. 'Het is voor ons een gespreksstarter om te kijken wat wij als partijen zelf kunnen doen.' Onder meer de campagne 'Nie Klagûh. Stemmûh!', bedoeld om mensen te informeren over de verkiezingen, zou geëvalueerd moeten worden.
De partijen stellen dat de opkomst onder jongeren van 18 tot 24 jaar 'opvallend laag' is geweest. Ook zouden er minder vrouwen dan mannen zijn gaan stemmen. Daarom vragen ze onder meer het stadsbestuur om met jongerenorganisaties en lokale vrouwenorganisaties in gesprek te gaan om die doelgroep beter te informeren over de lokale politiek. Daarnaast spreekt men in de schriftelijke vragen van signalen van bewoners dat niet iedereen de stempas begrijpt of kan lezen. Onderzoek zou moeten zorgen voor een begrijpelijkere stempas.
Door Den Haag heen waren er forse verschillen in de opkomst in de stadsdelen. Zo was in Scheveningen het opkomstpercentage met 55,92 procent het hoogst. De minste stemmen werden geteld in Laak, daar kwam slechts 22,72 procent van de kiezers opdagen. De partijen willen van het stadsbestuur een verklaring van de daling in het aantal stemmers per stadsdeel. Vooral in Laak, Escamp en Centrum was de opkomst minder hoog dan vier jaar geleden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!