Formatiepoging met Hart voor Den Haag mislukt

Richard de Mos en Rita Verdonk
Richard de Mos en Rita Verdonk © Hart voor Den Haag/Groep de Mos
DEN HAAG - Het is informateurs Gert-Jan Oplaat en Geerten Boogaard niet gelukt om een coalitie te vinden met Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Dat melden bronnen aan mediapartner Omroep West. Richard de Mos bevestigt op sociale media dat het informatieproces is mislukt. De informateurs brengen woensdag verslag uit van hun onderzoek.
De Mos laat op Twitter weten dat er een raadsvergadering is aangevraagd om te praten over het mislukken van de formatie. 'Laat partijen die obstructie gepleegd hebben en die geen enkel recht willen doen aan de verkiezingsuitslag het vanmiddag maar komen uitleggen.' Tevens zegt hij het te betreuren dat er gelekt is voor de informatuers het proces hebben kunnen toelichten.

Informateurs

Oplaat en Boogaard werden twee weken geleden aangesteld om, in opdracht van Hart voor Den Haag, onderzoek te doen naar een coalitie met De Mos. Daar waren volgens Rita Verdonk mogelijkheden toe. Zij deed eerder voor de partij informele verkenningen door koffie te drinken met verschillende partijen. Bij voorbaat had een aantal partijen al gezegd niet met De Mos in een coalitie te willen stappen. Een meerderheidscoalitie met de partij van De Mos werd daardoor praktisch onmogelijk, zo schrijft mediapartner Omroep West.
D66 sprak zich in de campagne al uit over de mogelijkheid tot een samenwerking. Zolang het corruptieonderzoek naar de oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui nog loopt zat dat er niet in. Ook GroenLinks en PvdA gaven dit aan. Hart voor Den Haag stelde na de verkiezingen voor om Richard de Mos en Rachid Guernaoui niet voor te dragen als wethouderskandidaat. Echter veranderde het besluit van de partijen daardoor niet.

'Terroristen'

Later keerde ook de Partij voor de Dieren zich tegen een van de informateurs, Oplaat had de partij eerder 'terroristen' noemde. 'Een PvdD-hater aanstellen als informateur, zo'n formatieproces kan niemand toch serieus nemen?', aldus Robert Barker. Later stelde ook de SP 'geen linkse aanhangwagen van een rechts college' te willen worden. Alleen de VVD sprak zich uit voor een samenwerking met De Mos, maar wel met D66 daarbij. Die samenwerking had ook de voorkeur van ChristenUnie/SGP.
Nu de formatiepoging van Hart voor Den Haag niet is gelukt mag D66 als tweede partij het voortouw nemen in de zoektocht naar een nieuwe coalitie.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!