Informateurs zien geen basis voor coalitie met Hart voor Den Haag

DEN HAAG - Nu de formatiepoging met Hart voor Den Haag/Groep de Mos mislukt is moet D66 aan de slag met de zoektocht naar een meerderheidscoalitie. Er is onvoldoende basis om inhoudelijk te gaan onderhandelen, zo constateren informateurs Gert-Jan Oplaat en Geerten Boogaard. Zij kregen de opdracht om te zoeken naar een coalitie met de partij van Richard de Mos.
De belangrijkste reden om niet tot onderhandelingen over te kunnen gaan is volgens de informateurs 'het na meer dan twee en een half jaar nog altijd lopende strafrechtelijke onderzoek waarop meteen de combinatie van Hart voor Den Haag, D66 en VVD afstuit'. Die variant had de voorkeur van Hart voor Den Haag en de VVD, zo valt uit de verslagen op te maken.
D66 gaf aan niet in een coalitie te willen stappen tot er een gerechtelijke uitspraak is gedaan en inzicht in de partijfinanciering is gegeven. De partij van Robert van Asten heeft aangegeven dat een links-progressief college de voorkeur heeft, al moet wel verkend worden welke partijen daaraan meedoen.
Ook andere varianten met Hart voor Den Haag kennen bezwaren om te kunnen onderhandelen. Zo stelde DENK dat er principiële bezwaren waren waar het gaat om een inclusieve samenleving, arbeidsmigranten en vluchtelingen en de wens tot invoering van de Rotterdamwet.

'Uitsluiting en obstructie van de grootste partij'

Hart voor Den Haag is teleurgesteld dat het niet gelukt is om een meerderheidscoalitie te smeden. 'Het is een gotspe dat partijen die zeggen zich zorgen te maken over de steeds lager wordende opkomst bij verkiezingen doen aan uitsluiting en obstructie van de grootste partij van de stad. Dat regenteske gedrag doet geen recht aan de verkiezingsuitslag en het niet willen samenwerken van partijen draagt niet bij aan het herstel van vertrouwen in de politiek', vindt Richard de Mos.
'Rachid Guernaoui en ik hebben in een eerder stadium aangeven geen wethouderskandidaten te zijn en in gesprekken met de informateurs en met de VVD waren we bereid harde afspraken over een stabiele en betrouwbare samenwerking. Het is door D66 en andere partijen allemaal weggewuifd en beantwoord met een kil nee. Meer dan 30.000 kiezers doen er niet toe.'

Progressief college

'Wat we allang wisten is nu ook door de Haagse informateurs geconcludeerd: er is geen logische coalitie met Groep de Mos mogelijk', stelt Robert Barker (Partij voor de Dieren ) op Twitter. Hij ziet ruimte voor een progressief college. 'D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, DENK, SP en de Haagse Stadspartij roepen allemaal op tot een links/ progressief college. Dat is een meerderheid in de raad. Laten we daarover gaan spreken.'

VVD begrijpt 'aarzelingen'

De VVD is teleurgesteld dat partijen niet in zijn geslaagd om open in gesprek te gaan met Hart voor Den Haag. Tegelijk zegt de partij 'de aarzelingen van partijen om in zee te gaan met een fractie waarvan een aantal personen verdachte is' te begrijpen.
De partij geeft opnieuw aan dat een groot deel van de kiezers op de partij van Richard de Mos heeft gestemd. Omdat ze deze kiezers serieus wil nemen heeft ze 'inspanningen geleverd om te kijken of verschillen te overbruggen waren'. Voor de partij waren er wel aanknopingspunten voor een samenwerking met de partij van De Mos.
Donderdagmiddag om 17.00 uur staat een raadsvergadering gepland. Dan zal er gesproken worden over het mislukken van de formatie. De informateurs stellen voor om D66, de partij die als tweede grootste uit de stembus kwam, het initiatief te geven om te komen tot een meerderheidscoalitie.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!