D66 neemt voortouw in formatie: 'Nieuwe verkenner moet meer doen dan alleen zetels tellen'

Wethouder Robert van Asten (D66)
Wethouder Robert van Asten (D66) © Den Haag FM
DEN HAAG - D66 wil het voortouw nemen om te komen tot een meerderheidscoalitie. Dat laat de partij weten nadat de informateurs van Hart voor Den Haag/Groep de Mos aangaven geen mogelijkheden te zien voor een coalitie met de partij van Richard de Mos. In hun conclusie stelden de informateurs voor om D66, als tweede partij, het initiatief te geven.
Fractievoorzitter Robert van Asten zegt bereid te zijn om het initiatief te nemen. 'Allereerst wil ik de informateurs Gert-Jan Oplaat en Geerten Boogaard danken voor het werk dat ze hebben gedaan en voor hun duidelijke rapport dat vandaag is rondgestuurd', zegt Van Asten. 'In het rapport zijn de informateurs van Hart voor Den Haag/Groep de Mos duidelijk: het initiatief ligt nu bij D66.'
Wat D66 betreft komt er een brede opdracht 'om alle mogelijkheden om tot een meerderheidscoalitie te komen' te onderzoeken. Daarbij moet aan alle partijen worden gevraagd of ze daar deel van willen uitmaken en met welke partijen ze dat willen doen. Ook wordt partijen gevraagd duidelijk te maken welke uitdagingen ze zien waar Den Haag voor staat en welke acties daarop moeten volgen. Dat moet ook financieel onderbouwd worden.

Samenwerking stadsbestuur, gemeenteraad en de stad

Daarnaast wil de partij van anderen weten hoe het stadsbestuur, de gemeenteraad en de stad moeten samenwerken. In samenspraak met andere partijen kan de opdracht voor een verkenner nog aangepast worden. D66 stelt voor om de opdracht voor de verkenner met de raad te bespreken. 'Zo kunnen we samen de volgende stap maken in de formatie van een stadsbestuur dat oog heeft voor alle uitdagingen, kansen en bewoners van onze stad.'
'Het is van belang dat een nieuwe verkenner meer doet dan alleen zetels tellen. De verkenner moet ook als doel hebben om te zorgen voor een gezonde samenwerking tussen de raad, het college en de stad. Dat is van fundamenteel belang voor een betrouwbaar, verantwoord en daadkrachtig stadsbestuur', vindt Van Asten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!