'Kopschoppende' agent bij rellen in Transvaal niet vervolgd

De arrestatie op het Joubertplantsoen in Den Haag
De arrestatie op het Joubertplantsoen in Den Haag
DEN HAAG - De agent die mogelijk een arrestant tegen zijn hoofd heeft geschopt bij rellen in de wijk Transvaal wordt niet vervolgd. Dat meldt mediapartner Omroep West. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de agent wel met zijn voet uitgehaald naar de arrestant, maar is niet gebleken dat hij tegen het hoofd heeft geschopt. Van de hardhandige aanhouding van 31 oktober 2021 gingen de beelden viraal en was er veel ophef over het gebruikte politiegeweld.
Tijdens de rellen kwam een groep van ongeveer veertig in het zwart gekleedde personen naar het Joubertplantsoen. Daar werd vrijwel direct de confrontatie met de politie gezocht. Agenten werden onder meer geschopt en geslagen en werd er zwaar vuurwerk afgestoken.
De politie hield die dag negen personen aan, onder wie een man uit Dordrecht. Zijn aanhouding werd gefilmd, waarbij het lijkt dat hij van een van de agenten een schop tegen het hoofd heeft gekregen. De arrestant deed na afloop aangifte van poging doodslag en zware mishandeling.

Meerdere waarschuwingen

De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie heeft de aangifte onder leiding van de officier van justitie onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat de Dordtenaar deel uitmaakte van de groep die geweld tegen de politie pleegde. Verder werkte hij, ondanks meerdere waarschuwingen, niet mee aan zijn aanhouding. In dat soort gevallen mag de politie geweld gebruiken, zo is de uitleg van het OM. Dat schrijft mediapartner Omroep West.
Op basis van de filmpjes is met behulp van een bewegingsdeskundige van de Rijksuniversiteit Groningen is een 3D-reconstructie gemaakt. Op basis hiervan kwam de deskundige tot de conclusie dat de agent de arrestant op zijn borst heeft geraakt. Dat heeft de agent zelf ook altijd verklaard, laat het OM weten.

Te veel kracht gebruikt

Volgens de deskundige en een politietrainer was er hierdoor sprake van een duwtrap. Wel schatte de trainer in dat de trappende agent hierbij te veel kracht heeft gebruikt. Volgens het OM is een eventuele bestraffing van de te harde trap een taak van de politie zelf en niet aan het OM. Het Openbaar Ministerie heeft de aanklacht, net als de andere aangiften die te maken hadden met het politiegeweld in het Haagse plantsoen, geseponeerd.
Een deel van de groep die de agenten in Transvaal aanviel moet zich wel voor de rechter moeten verantwoorden voor het geweld tegen de politie. Wanneer die zaken zullen dienen is nog niet bekend.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!