Quincy strijdt voor behoud De Samenscholing in Moerwijk: 'De buurt is boos, wij zijn boos'

© De Samenscholing
DEN HAAG - Ze maken zich grote zorgen bij culturele broedplaats De Samenscholing in Moerwijk. Als het aan de gemeente ligt wordt het pand in de Beatrijsstraat omgebouwd voor kleine bedrijfsruimtes. Gebruikers van De Samenscholing gaan vandaag in de commissievergadering alles er aan doen om te mogen blijven. 'De buurt is boos en wij zijn boos', zegt Quincy van De Samenscholing bij Bob Staat Op.
Volgens Quincy is de locatie een echte ontmoetingsplek. 'We hebben concerten, een veganistisch restaurant en Koerdische vrouwen komen er samen.' Ook wordt het radioprogramma Radio Tonka op Den Haag FM uitgezonden vanuit het pand. 'Het is een culturele plek, we zijn een community. Mensen kunnen er naartoe komen om zichzelf te ontplooien.'
Quincy van De Samenscholing bij Bob Staat Op
Quincy van De Samenscholing bij Bob Staat Op © Den Haag FM
Volgens wethouder Saskia Bruines (D66, economische zaken) moet de voormalige school een nieuwe bestemming krijgen, omdat er een 'schreeuwend tekort aan betaalbare bedrijfsruimte' is. Ook wil de gemeente graag dit deel van Den Haag een impuls geven.
'Dit is een economische kans voor de wijk- en culturele ondernemers in Zuidwest', zei Bruines vorig jaar volgens mediapartner Omroep West. Het zou een 'duurzame economische broedplaats' moeten worden voor wijkondernemers en ondernemende kunstenaars.

Niet benaderd

Quincy snapt niet dat De Samenscholing niet in het plan staat. 'Die functie die we kunnen doen komt helemaal te vervallen, er staat niks over in het plan.' Volgens Quincy is het plan geschreven door ambtenaren die de mensen van De Samenscholing niet hebben benaderd.'
Daarom spreken verschillende mensen vandaag de raadsleden toe. 'Het laat een beeld zien dat het moet blijven bestaan.' Quincy vindt dat De Samenscholing een permanente status moet krijgen. 'Dan is de gemeente verplicht een nieuw pand te regelen of dit te verbouwen. Nu zouden we dat zelf moeten regelen binnen zes maanden.' Dat bleek uit de antwoorden op de raadsvragen die de Haagse Stadspartij stelde over De Samenscholing.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!