Nieuwe subsidieregeling voor scoutingverenigingen: 'Hebben we hard voor gestreden'

Foto ter illustratie: Mael Balland (Unsplash)
Foto ter illustratie: Mael Balland (Unsplash)
DEN HAAG - Het wordt voor scoutingverenigingen makkelijker om subsidie aan te vragen bij de gemeente. Vorig jaar dreigden ze tussen wal en schip te raken. Daarom heeft de gemeente de subsidieregeling nu veranderd in 'Jeugd, spel en natuur Den Haag 2022'. 'Daar hebben we hard voor gestreden', zegt Ernst Andeweg van scoutinggroep De Rimboejagers.
Vorig jaar vielen scoutingverenigingen buiten de bestaande subsidieregelingen. Om dat voortaan te voorkomen is de gemeente in gesprek gegaan met de scouting om te kijken hoe ze wel in aanmerking kunnen komen voor subsidie. 'De activiteiten van scouting dragen bij aan de persoonlijke ontwikkeling van jongeren en aan hun sociaal en emotioneel welzijn', zegt wethouder Kavita Parhudayal (VVD, Jeugd).
'In Den Haag is scouting harstikke populair. Als stadsbestuur vinden wij dat scoutingactiviteten grote maatschappelijke waarde hebben. Jongeren komen in contact met de omgeving waarin ze leven', aldus de wethouder.

Waardering

Bij scoutinggroep De Rimboejagers in Ockenburgh zijn ze blij met de nieuwe regeling. 'Daar hebben we voor gestreden. Het is fijn dat die er nu is. Het is een stukje waardering en een steuntje in de rug voor de vrijwilligers', zegt voorzitter Andeweg tegen Den Haag FM. 'Omdat we subsidie krijgen hoeven we niet alle eindjes aan elkaar te knopen.'
Andeweg is blij met de erkenning van de gemeente. 'De scouting is de club van 1000 avonturen en alle kinderen kunnen meedoen.' Met het geld kan de vereniging veel investeren in de ontwikkeling van de leiding, met trainingen en workshops. 'Het zijn vrijwilligers, dus die kunnen dan leren over de leeftijdsgroep.' En er komen steeds vaker kinderen met 'een rugzakje' bij, die bijvoorbeeld niet naar een sportclub kunnen, legt Andeweg uit.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!