Oude diesels weren: milieuzone wordt uitgebreid

Foto ter illustratie: Engin Akyurt (Unsplash)
Foto ter illustratie: Engin Akyurt (Unsplash)
DEN HAAG - De milieuzone in Den Haag wordt volgend jaar groter. De gemeenteraad heeft een motie daarover van de Partij voor de Dieren aangenomen. Binnen de milieuzone mag je niet met oude vervuilende auto's, vrachtwagens en scooters rijden. 'Een uitbreiding zorgt voor schonere lucht voor meer Hagenaren', aldus fractievoorzitter Robert Barker (PvdD). Wat de nieuwe milieuzone wordt, wordt later dit jaar bekend.
In januari werd de milieuzone strenger. Alleen dieselvrachtauto's en dieselautobussen met emissieklasse 6 en voertuigen die geen schadelijke stoffen uitstoten mogen sinds dit jaar in de milieuzone rijden.
De huidige milieuzone ligt binnen de Centrumring (S100) en het Telderstracé (S200). De S100 en S200 zelf vallen buiten de milieuzone, net als de route naar het HMC Westeinde vanaf de Lijnbaan naar de parkeerplaats en parkeergarage van het ziekenhuis.

Stikstof

Partij voor de Dieren is al langer bezig met de stikstofuitstoot in de stad. 'De uitstoot van het verkeer verzuurt de grond en bedreigt de Haagse natuurgebieden', aldus de partij. Daarnaast is het slecht voor de luchtkwaliteit, zegt de partij.
Het college zegt te gaan werken aan een voorstel voor uitbreiding van die zone in 2023. Maar daarvoor moet eerst onderzoek worden gedaan. In het najaar wordt daar meer over bekendgemaakt.

Check je kenteken

Wil je weten of jij met je voertuig de milieuzone in mag? Op de website Milieuzones in Nederland kan je met je kenteken controleren of je met je vrachtauto of autobus de milieuzone in mag. Het is mogelijk om voor verschillende situaties een ontheffing aan te vragen bij de gemeente.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!