D66 kiest voor twee nieuwe verkenners uit eigen partij: Annelien Bredenoord en Joost Sneller

Annelien Bredenoord en Joost Sneller
Annelien Bredenoord en Joost Sneller
DEN HAAG - Annelien Bredenoord en Joost Sneller zijn donderdagavond aangesteld als nieuwe verkenners. Zij gaan in gesprek met de politieke partijen op zoek naar een meerderheidscoalitie. D66 deed de voordracht om de twee partijgenoten aan te stellen.
De nieuwe verkenners moeten aan de slag om alle mogelijkheden om tot een 'gedragen meerderheidscoalitie' te komen onderzoeken. Daarbij zal gebruik gemaakt worden van de verslaglegging van het werk van de informateurs Gert-Jan Oplaat en Geerten Boogaard. Zij kregen de opdracht om te zoeken naar een coalitie met Hart voor Den Haag. Uit hun verslag bleek dat er geen mogelijkheid was om tot een coalitie met die partij te komen. De informateurs stelden daarom voor het initiatief in de formatie door te geven aan D66.
Fractievoorzitter Robert van Asten stelde donderdagavond de twee verkenners voor. Bredenoord is fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer en rector magnificus van de Erasmus Universiteit. Sneller is Tweede Kamerlid voor de partij en tevens oud-raadslid. Zij moeten erachter komen welke partijen met elkaar willen samenwerken de komende vier jaar. De aanstelling van twee partijgenoten zegt volgens Van Asten niks over een eventuele voorkeur voor een coalitie.
'Ik ben blij dat Annelien en Joost als verkenners deze nieuwe fase van de formatie kunnen inluiden, stelt Van Asten. 'Als hoogleraar en rector magnificus weet Annelien hoe ze neutraal en boven de partijen kan staan, en als oud-raadslid kent Joost de stad en de raad als zijn broekzak.' De verkenners zullen in gesprek gaan met fractievoorzitters van de dertien partijen in de raad. Richard de Mos vroeg zich af waarom hij weer op gesprek zou moeten gaan als men toch niet met hem wil samenwerken.
Onderdeel van de opdracht van de nieuwe verkenners is om raadsbreed duidelijk te krijgen welke uitdagingen partijen zien voor de stad en hoe ze die aangepakt willen zien. Daar hoort ook een financiële onderbouwing bij.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!