Eerste Oekraïners verhuisd naar langdurige opvanglocaties

© gemeente Den Haag
DEN HAAG - Zo'n 250 Oekraïense vluchtelingen zijn afgelopen week verhuisd uit de acute opvang. Ze zijn onder andere naar het voormalig Koninklijk Conservatorium in Bezuidenhout en het Hotel Empire in de Keizerstraat op Scheveningen.
Met beddengoed en een aanvraag voor leefgeld vertrokken de vluchtelingen naar locaties voor langere tijd. Op de locaties zijn dingen geplaatst zoals sanitair, keukens, bedden en meubilair. Ook heeft de gemeente begeleiding geregeld voor de Oekraïeners.
Nog niet alle plekken zijn al bewoonbaar. Daarom zit een aantal vluchtelingen nog in acute opvang in bijvoorbeeld hotels. Zij zullen de komende weken ook onderdak krijgen in opvanglocaties voor langere tijd. De mensen worden niet opgevangen in gewone woningen. Op de meeste opvangplekken moeten ze de voorzieningen met elkaar delen. De gemeente zegt rekening te houden met dingen zoals de grootte van het gezin, de samenstelling en eventuele huisdieren.

Woningnood

Omdat de woningmarkt in Den Haag erg krap is, is het niet mogelijk om alle vluchtelingen eigen woonruimte aan te bieden. 'Daarvoor is de woningnood in de stad te groot', aldus de gemeente. Daarom wordt er vooral gekeken naar oplossingen in leegstaande gebouwen. Die zijn speciaal voor de vluchtelingen geschikt gemaakt. De locaties zijn vaak tijdelijk beschikbaar en niet geschikt voor permanente huisvesting.
In het Koninklijk Conservatorium komt er ook een plek voor gevluchte dansers uit Oekraïne. Het 'Dutch Centre for Ukrainian Dancers' is een initiatief van balletdanseres Igone de Jongh en Senf Theaterpartners. 'Zij zullen hier verblijven, trainen en optreden.' De gemeente stelt ruimte beschikbaar zodat de komende weken zo'n 50 dansers kunnen worden opgevangen.

Gemeente bedankt hotels en inwoners

De gemeente laat weten dat ze hoteleigenaren heel dankbaar zijn voor hun inspanningn en flexibiliteit om mensen een warm welkom te geven en soms wekenlang op te vangen. 'Dankzij hun inzet konden mensen, na een vaak chaotische vlucht, even tot rust komen in een eigen kamer.'
Daardoor hoefde de gemeente geen gebruik te maken van een sporthal met veldbedden. De hotels zijn nu weer open voor reguliere gasten, aangezien het toeristenseizoen begint en er weer evenementen in de stad zijn. Ook omwonenden hebben geholpen met acute opvang. 'Dat wordt zeer gewaardeerd.' Alle hulp is welkom, zegt de gemeente.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!