Oekraïense Victoria zoekt andere woonruimte: 'We delen nu één douche met 25 mensen'

Victoria en Ivan
Victoria en Ivan © Den Haag FM
DEN HAAG - Victoria (25) vluchtte met haar zoontje Ivan (2,5) van Odessa in Oekraïne naar Nederland. Het was een lange reis via Polen en Duitsland. Nu woont ze in een voormalig verpleeghuis. 'We delen één douche met 25 mensen.' Ze vindt het geen veilige plek voor haar peuter en is op zoek naar een andere huisvesting.
Victoria had een fijn leven in Oekraïne met haar man en zoon. Ze werkte als barmanager in een restaurant en in haar vrije tijd reed ze paard. Halsoverkop moest ze haar huis, man, moeder en oma achterlaten en vluchtte ze naar Lviv, in het westen van het land. Vanaf daar kwam ze uiteindelijk in Den Haag terecht.
De eerste 25 dagen werd ze hier opgevangen in een hotel. 'Holland is een fijn land, er wonen aardige mensen.' Ook over Den Haag is ze enthousiast. Maar haar huidige opvanglocatie vindt ze niet geschikt voor een klein kind.

'Elke dag gingen sirenes af'

Ook Olga (39) vluchtte uit Oekraïne. Zij en Victoria ontmoetten elkaar in Den Haag. Olga vertelt hoe het begin van de oorlog was in haar thuisland. 'Elke dag gingen de sirenes af.' Ze laat een filmpje zien waarop te zien is dat niet ver van haar huis de bommen inslaan. De horizon staat in brand en de rookwolken verspreiden zich over de stad. De winkels waren nauwelijks open en er was nog maar weinig te koop. 'Alleen 's ochtends kon je brood kopen.'
'Mijn familie en ik sliepen elke nacht in de ondergrondse parkeergarage van mijn gebouw.' Het was mentaal ontzettend zwaar. 'Je hebt elke dag stress.' Inmiddels is ook Olga's oudere zus hier. 'Mijn ouders zijn nog in Oekraïne, zij zijn 75 jaar. Mijn moeder wil niet meer naar een ander land. Ik heb elke dag contact met ze.'
Olga (links) en Victoria met Ivan
Olga (links) en Victoria met Ivan © Den Haag FM
Olga deed er een week over om in Nederland aan te komen. Ze reisde met de trein en bus via Moldavië, Roemenië, Tsjechië en Duitsland. 'Ik had een slaapplek en een beetje eten.' Nu woont Olga ergens tijdelijk voor zes weken, maar ze hoopt samen met haar zus een plek te vinden.

Naar huis

Ook Victoria hoopt iets te vinden voor haar en haar zoon. Ook haar zus is hier, met een baby van vijf maanden. 'Ik heb nu echt een huis nodig, zodat de kinderen een normaal leven kunnen leiden. Ik wil alleen een normaal bed en een douche.' Werken in Nederland wordt lastig voor Victoria, want ze heeft geen opvang voor haar zoon. Ook de taalbarrière maakt het ingewikkeld. Victoria spreekt maar een klein beetje Engels, Olga helpt haar met vertalen.
'Thuis is thuis'
Maar het allerliefst gaan Olga en Victoria terug naar huis. 'Ik wil nu al graag terug', zegt Olga. Maar zolang de Russen het land nog bezet houden kan dat niet. Zodra de oorlog stopt wil ook Victoria terug naar haar familie en man. 'Holland is een fijn land met aardige mensen, maar thuis is thuis.'

Opvang door de gemeente

De gemeente liet vrijdag weten dat 250 Oekraïense vluchtelingen afgelopen week van de acute opvang naar een langdurige locatie zijn gebracht. Nog niet alle plekken zijn al bewoonbaar. Daarom zit een aantal vluchtelingen nog in acute opvang in bijvoorbeeld hotels. Zij zullen de komende weken ook onderdak krijgen in opvanglocaties voor langere tijd.
De mensen worden niet opgevangen in gewone woningen, want daarvoor is de woningnood in Den Haag te groot. Op de meeste opvangplekken moeten ze de voorzieningen met elkaar delen. De gemeente zegt rekening te houden met dingen zoals de grootte van het gezin, de samenstelling en eventuele huisdieren.
Weet jij een goede plek voor Victoria en Ivan? Of wil je ze helpen? Mail dan naar victoria@denhaagfm.nl. Wij zorgen dat de informatie bij haar terechtkomt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!