Haagse Vrijheidsweken officieel van start

Bevrijdingsfestival
Bevrijdingsfestival © Richard Mulder
DEN HAAG - Wethouder Saskia Bruines (D66) heeft donderdag het startsein gegeven voor de Haagse Vrijheidsweken. Tot en met dinsdag 10 mei 2022 staan er in Den Haag tijdens de tiende editie van dit evenement ruim honderd activiteiten op het programma. Tijdens de startbijeenkomst in restaurant BlueBlood in het Hilton werd ook de promotiecampagne voor het komende Bevrijdingsfestival Den Haag op het Malieveld afgetrapt.
Tijdens de bijeenkomst werden verder speeches gegeven door directeur Stefanie Fernández van Leeuwen-Leenman van de ASN Bank, bestuurslid Hanneke Propitius van de R.G. Ruijs Stichting en general manager Ilio Rodoni van Hilton The Hague.
De Haagse Vrijheidsweken worden elk jaar gehouden in de aanloop naar het Bevrijdingsfestival Den Haag op 5 mei. Tientallen Haagse instellingen, theaters, NGO’s, musea en rondvaartorganisaties stellen elk jaar gezamenlijk een programma samen rond de thema’s vrijheid, WO2, vrede, democratie, rechtsstaat en internationale rechtsorde.

Rondleidingen door Atoombunker

Voor de laatste keer is het dit jaar mogelijk om rondleidingen aan te bieden door de Atoombunker onder de voormalige ministeries aan de Schedeldoekshaven (nu in gebruik door de Universiteit Leiden).
Voordat de ‘noodzetel’ wordt verbouwd tot archiefruimte en muziekstudio’s gaan nog één keer de deuren open voor de Haagse Vrijheidsweken. De 180 beschikbare kaarten voor de rondleidingen waren binnen enkele dagen uitverkocht.

Films

Het Filmhuis Den Haag biedt tijdens de Haagse Vrijheidsweken weer een vol programma met films als 'Waar is Anne Frank?', 'Three Minutes – A Lengthening', 'Die Wannsee Konferenz', 'Hitler heeft mijn roze konijn gestolen', 'Babi Yar' en 'I Cannibali'. De films worden vertoond in het Filmhuis en in Theater Dakota.
Ook organiseert het Filmhuis Den Haag een avond onder de noemer 'Haags kind in de Tweede Wereldoorlog', waarbij negen ouderen vertellen over hun leven als kind tijdens de oorlog, geïllustreerd met nooit eerder vertoonde archiefbeelden.

Herdenkingen

Naast de verschillende Dodenherdenkingen op 5 mei is er dit jaar ook weer een Jom-Hasjoa Herdenking op zondag 24 april in de Kloosterkerk. De Nationale Kinderherdenking bij Madurodam vindt weer plaats op 4 mei.
De Willemsvaart organiseert op 4 mei een Herdenkingsvaart, met aansluitend een bloemlegging bij de Dierentuinbrug (schuin tegenover het Provinciehuis). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden daar regelmatig stiekem bloemen neergelegd, als teken van verzet.

Wandelingen en rondvaarten

Hagenaars die van wandelen houden komen tijdens de Haagse Vrijheidsweken aan hun trekken tijdens diverse stadwandelingen rond thema’s als Vrede en Recht, Bezet-Verzet-Bevrijd, Vergeten Vrijheid, Gevechten om Ockenburgh en een rondleiding op de Oude Joodse Begraafplaats.
De verschillende Haagse rondvaartorganisaties organiseren in het kader van de Haagse Vrijheidsweken weer speciale Vrijheidsvaarten, Bevrijdingsvaarten en een Joodse Geschiedenis Tour.

Concerten

Muziekliefhebbers kunnen tijdens de Haagse Vrijheidsweken onder meer naar het jubileumconcert van de Haagse Jazz Club. In de oorlogsjaren 40-45 had de Duitse bezetter jazz tot verboden muziek verklaard. De oprichting van de Haagse Jazz Club vindt zijn oorsprong dan ook in de euforie van de bevrijding toen er weer openlijk naar jazz kon worden geluisterd. De legendarische Dutch Swing College Band treedt op tijdens het jubileumconcert.
Ook het concert van The Klezmer Society is noemenswaardig. Deze groep schreef speciaal voor Den Haag een suite, waarin onder meer de Wagenstraat wordt beschreven met verhalen van haar Joodse bewoners voor de oorlog.

Open Joodse Huizen

De jaarlijkse manifestatie Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet is dit jaar op dinsdag 3 en woensdag 4 mei.
Op de plek waar de geschiedenis zich afspeelde vertellen nazaten, schrijvers, historici en andere betrokkenen persoonlijke verhalen over de Jodenvervolging, verzet en bevrijding.

Bevrijdingsfestival Den Haag

Belangrijk onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken is uiteraard het Bevrijdingsfestival Den Haag, op donderdag 5 mei op het Malieveld.
Op de veertiende editie van het gratis toegankelijke festival wordt onder meer opgetreden door Blaudzun, Gruppo Sportivo, Fresku, Rootsriders, Numidia, Sven Hammond en het dj-duo Blasterjaxx.

Vrijheidsmaaltijden

Nieuw dit jaar zijn de Vrijheidsmaaltijden die ook op 5 mei plaatsvinden. Den Haag sluit zich daarmee aan bij dit landelijke initiatief, met onder meer een grote gezamenlijke maaltijd in het Museumkwartier. Chef-kok Nadia Zerouali maakte dit jaar het recept voor de Vrijheidssoep.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei hoopt dat de Vrijheidsmaaltijden zullen uitgroeien tot een nieuwe traditie.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!