Invictus Games in het Zuiderpark zijn begonnen

© ANP
DEN HAAG - Dit weekend gaan de langverwachte Invictus Games dan eindelijk van start in het Zuiderpark. Meer dan 500 militairen en oud-militairen uit 20 landen nemen het tegen elkaar op in een reeks uitdagende sportwedstrijden.
Voor de deelnemers en organisatie waren het vanwege de coronacrisis twee lange jaren van wachten, organiseren en herorganiseren, maar nu zijn de Invictus Games dan toch echt begonnen. Het sportevenement werd in 2014 in het leven geroepen door de Britse prins Harry om mentaal en fysiek gewonde militairen en ex-militairen te helpen met hun herstel. Harry en echtgenote Meghan Markle waren zaterdag ook aanwezig tijdens de openingsceremonie, meldt mediapartner Omroep West.
Prins Harry was zaterdagavond duidelijk geëmotioneerd door de staande ovatie die hij van het publiek bij de Invictus Games kreeg. Hij en zijn vrouw iMeghan spraken tijdens de opening van het sportevenement voor fysiek en mentaal gewonde militairen het publiek toe. Meghan benadrukte vooral het belang van de aanwezige militairen, maar ook de aanwezigheid van het Oekraïense team dat ondanks de oorlog in het land toch aanwezig kan zijn.

Extra aandacht voor Oekraïens team

Ook prins Harry schonk bijzondere aandacht aan het team van Oekraïne. 'De moed die het gevergd heeft om te komen, is niet te beschrijven. Jullie willen jullie waarheid vertellen, dé waarheid', zei hij tegende Oekraïners. 'De wereld staat eensgezind achter jullie. Ik hoop dat we leren hoe de wereld jullie beter kan steunen.'
De Invictus Games vinden plaats in het Zuiderpark in Den Haag. Daar is een gigantisch sportdorp opgebouwd voor de deelnemers en alle andere betrokkenen. Het is het grootste evenement ooit in het Zuiderpark, en dat heeft wel een aantal gevolgen. Zo is het park van 13 tot en met 22 april niet toegankelijk voor auto's, fietsers of scooters. Van 14 tot en met 22 april zijn ook de rijstrook, parkeerhaven en het fietspad aan de parkzijde van Vreeswijkstraat dicht.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!