Zaterdag Live over voorrang wijkbewoners Rivierenbuurt voor sociale huurwoning

Huurwoningen.
Huurwoningen. © Facebook Vestia
DEN HAAG - In de uitzending van Zaterdag Live van zaterdag 23 april wordt in het stamtafelgesprek aandacht besteed aan de voorrangsregeling bij het toewijzen van sociale huurwoningen aan wijkbewoners. Gasten zijn: An Verwaal (Stichting Bewonersorganisatie Rivierenbuurt/Spuikwartier), Robert Kwakkelstein (bewoner Scheveningen) en een raadslid. De uitzending is van 18.00 tot 20.00 uur te volgen via het tv-kanaal van Den Haag FM.
Hart voor Den Haag, PVV en nu ook VVD bepleiten dat er in de Rivierenbuurt een pilot wordt gestart om bij gelijke inschrijfduur voorrang te verlenen aan huidige wijkbewoners bij de toewijzing van vrijgekomen sociale huurwoningen. Zo heeft bij een aangeboden sociale huurwoning in de Rivierenbuurt een jongere uit de Rivierenbuurt bij gelijke inschrijfduur voorrang boven een jongere die de woongeschiedenis in bijvoorbeeld Loosduinen heeft opgebouwd
Grootouders, ouders en (klein)kinderen die samen in de wijk willen blijven wonen en een voorrangsregeling vragen voor kinderen uit de wijk is een mooi en warm initiatief. De voordelen zijn evident: ouders, kinderen en kleinkinderen die samen in de wijk wonen, verhogen de verbondenheid in de wijk en eventuele mantel- en kinderzorg is op loopafstand. Dat scheelt ook verkeer op de drukke Haagse wegen.
Ook in andere gemeenten gelden al voorrangsregelingen. Op Texel is in de huisvestingsverordening van 2018 opgenomen dat de inwoners van Texel, of woningzoekenden met een maatschappelijke en/of economische binding aan Texel, die al lang op een woning wachten nu met voorrang aan de beurt zijn om een woning te huren. De gemeente Stichtse Vecht bij Utrecht geeft voorrang aan mensen met een Molukse achtergrond in een Molukse wijk in Breukelen. Dit is met de woningbouwvereniging aldaar afgesproken, dus dat kan ook gewoon hier in Den Haag als de politieke wil er maar is.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!