'Linkse coalitie moet je de stad niet aandoen', waarschuwt oud-wethouder Baldewsingh (PvdA)

Rabin Baldewsingh (PvdA)
Rabin Baldewsingh (PvdA) © Den Haag FM
DEN HAAG - Oud-wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) is geen voorstander van een linkse coalitie in Den Haag. Die coalitie zou bestaan uit zeven partijen: D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, DENK, Haagse Stadspartij en SP. 'Dit zou je de stad niet moeten willen aandoen. Klaar', waarschuwt hij.
Nadat de formatiepoging met Hart voor Den Haag/Groep de Mos afgelopen week mislukt was, liggen er nu nog twee opties op tafel: een voortzetting van de huidige coalitie van D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA óf 'over links' met zeven linkse(re) partijen.
Rabin Baldewsingh (59) was van 2006 tot en met 2018 wethouder namens de Partij van de Arbeid. Voordat hij wethouder werd, was hij vanaf 1998 gemeenteraadslid. Sinds vorig jaar is hij de eerste Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme.
Maar volgens oud-wethouder en -lijsttrekker is die laatste optie geen goed idee. 'Je moet een stabiele koers kiezen', zo luidt de uitleg van Baldewsingh in Spuigasten op Den Haag FM. 'De stad is gebaat bij een stabiel bestuur.'

'Linkse coalitie zal vroeg stranden'

Een coalitie van zeven partijen is volgens hem niet alleen onstabiel, maar ook 'onrealistisch', vanwege de verdeeldheid tussen de linkse fracties.
'Ik vind niet dat we Den Haag daarmee op avontuur moeten laten gaan, waarbij we nu al weten dat het vrij vroeg gaat stranden.'

'Behoorlijk gesteggeld in huidige coalitie'

Baldewsingh vindt dat de grootste partijen - Hart voor Den Haag/Groep de Mos, D66 en VVD - met elkaar om de tafel zouden moeten gaan, maar dat zit er niet meer in. 'Dus dan is de middenweg: de huidige coalitie', legt hij uit.
Maar binnen de huidige coalitie D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA wordt volgens de PvdA'er 'behoorlijk gesteggeld'. Hij vindt dat de coalitie te weinig regie en te weinig visie heeft. 'Ik vind echt: als deze coalitie wordt gecontinueerd, dat mensen langs de inhoud goed moeten nadenken wat ze de stad aandoen.'

'D66 vindt dat De Mos en Guernaoui al veroordeeld moeten zijn'

De PvdA'er heeft ook kritiek op de manier waarop D66, GroenLinks en PvdA de winnaar van de verkiezingen, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, uitsluiten. D66-leider Robert van Asten sluit namelijk een college met Hart voor Den Haag uit zolang het corruptieonderzoek naar de ex-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui loopt. Dat standpunt is sinds de verkiezingen ongewijzigd. 'Dat vind ik wel heel erg merkwaardig.'
'Ik vind dat deze stad het niet verdient dat je de winnaar op zo'n manier wegzet', stelt Baldewsingh. 'Het gaat om 30.000 stemmen.' De oud-wethouder richt vooral zijn pijlen op D66: 'Er heeft geen veroordeling plaatsgevonden, maar D66 hier in Den Haag vindt dat zij al veroordeeld moeten zijn.'

Moeizame formatie

De formatie verloopt vooralsnog erg moeizaam. Bij de gemeenteraadsverkiezingen kwam Hart voor Den Haag/Groep de Mos als winnaar uit de bus. De partij gaf de twee informateurs Geerten Boogaard (CDA) en Gert-Jan Oplaat (VVD) de opdracht om op zoek te gaan naar een coalitie met in elk geval Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Maar afgelopen week bleek deze optie onhaalbaar.
D66 kreeg vervolgens de lead in de formatie en schoof vervolgens Annelien Bredenoord en Joost Sneller (beiden D66) naar voren om alle mogelijkheden voor 'een gedragen meerderheidscoalitie' te onderzoeken.
Luister hier terug: het hele interview met Rabin Baldewsingh in Spuigasten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!