Richard de Mos toch dit jaar voor de rechter tijdens eerste zitting

Richard de Mos (Hart voor Den Haag/Groep de Mos)
Richard de Mos (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) © Den Haag FM
DEN HAAG - Richard de Mos en Rachid Guernaoui staan in oktober voor het eerst in de rechtszaal vanwege de corruptiezaak. Dat meldt mediapartner Omroep West. Vorige week zei de rechtbank nog dat er nog niks bekend was over de data, maar dat blijkt een misverstand.
De voorbereidende zittingen, ook wel regiezittingen genoemd, staan gepland op 14 en 17 oktober. De verdere strafzaak start waarschijnlijk begin 2023, aldus Omroep West. Regiezittingen worden gehouden bij gecompliceerde dossiers om de inhoudelijke behandeling van een rechtszaak voor te bereiden. Zo wordt onder meer beoordeeld of de rechter genoeg informatie heeft om de strafzaak te behandelen.
Vorige week vroeg Omroep West de Rotterdamse rechtbank waarom het zo lang duurt voordat de rechtszaak begint. De rechtbank zei toen dat nog niet alle aanvullende getuigenverhoren waren ingepland. Nu blijkt dat de zittingen en verhoren nog niet waren verwerkt in het systeem waarin de persvoorlichting van de rechtbank kijkt, ook hebben de eerste getuigenverhoren al plaatsgevonden.
De corruptiezaak bestaat uit acht strafzaken tegen acht verdachten, die grotendeels samen worden behandeld. Onder de verdachten bevinden zich oud-wethouders en raadsleden Richard de Mos en Rachid Guernaoui, voormalig raadslid Nino Davituliani en een vijftal horeca- en vastgoedondernemers. Begin 2023 is het ruim drie jaar geleden dat de Rijksrecherche binnenviel op het stadhuis en ruim vier jaar dat het onderzoek werd geopend.
De Haagse politiek vindt het superlang duren voordat het corruptieonderzoek begint. Hierdoor wil een aantal partijen niet met Hart voor Den Haag/Groep de Mos samenwerken in een nieuwe coalitie. Hart voor Den Haag werd bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart de grootste partij met 9 zetels.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!