Scheveningen stond weer helemaal vast dit weekend: 'In de straten was het veel te druk'

File op Scheveningen | Archief
File op Scheveningen | Archief © Den Haag FM
DEN HAAG - Nul parkeerplekken, volle straten, discussies met toeristen en asociaal gedrag. De zon hoeft maar een beetje te schijnen en op Scheveningen staat het weer helemaal vol. Ook afgelopen weekend was het superdruk in de badplaats. Er zijn 41 wielklemmen gezet vanwege foutparkeren, laat de gemeente weten.
Het was een warm en zonnig paasweekend. 'Het is lang geleden dat Scheveningen zo'n zonnige start van het strandseizoen had. Op de terrassen was het druk en de sfeer was over het algemeen goed', blikt wethouder Anne Mulder (VVD, stadsdeel Scheveningen) terug.
Maar het mooie weer heeft ook een keerzijde. Op Eerste Paasdag stond het verkeer vanaf de Scheveningse gevangenis stil, te wachten op een parkeerplek. Later op de middag riep de gemeente op niet meer met de auto naar Scheveningen te komen, omdat de parkeergarages vol waren. Maar dat heeft niet meteen geholpen. Automobilisten gaan de wijk in op zoek naar een parkeerplek. Dat merkten de buurtbewoners ook.

Uren in de file

'In de straten was het veel te druk. De parkeergarages waren vol en het verkeer stond helemaal vast', zegt bewoner Roos Padmos in Bob Staat Op. 'Ze staan uren in de straat vast en er is toch geen plek. Dat is voor de toerist ook niet fijn. Ze verwachten een dagje naar strand, maar je staat lang in de file en dan zoek je nog een plekje.'
Volgens Roos gaat het al wel een stuk beter dan vorig jaar met de overlast. 'Het was voor de ondernemers fantastisch, dat kunnen ze wel gebruiken. En de sfeer was goed, dus we zijn op de goede weg.' Maar qua verkeer moet er nog wel wat gebeuren, vindt ze.

Straten afsluiten

Het beste is om de straten meteen 's ochtends af te sluiten en toeristen er niet meer in te laten, vindt Roos. 'Als je oproept "kom niet meer", maar iedereen er wel in laat, dan is dat geen oplossing.' Volgens Roos ligt het ook aan de mentaliteit van de automobilisten. 'Als iemand een parkeerbeheerder een grote mond geeft worden ze doorgelaten.'
Ook de gemeente merkt dat de oproep om niet meer te komen niet helemaal het gewenste effect had. 'Toch kwam er druk op de wijken. En liet een aantal bezoekers zich van hun slechte kant zien. Daarover zijn diverse meldingen binnengekomen', aldus Mulder. De gemeente zegt het paasweekend te evalueren met handhavers, bewoners en ondernemers. 'Zodat we de komende drukke dagen de zaken nog beter voor elkaar hebben.'
Roos heeft over het algemeen wel vertrouwen in een mooie zomer. 'Maar een pasklare oplossing is er niet.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!