Dit stukje Den Haag is straks weer van Rijswijk

Groengebied langs de Cromvlietkade is nu nog Haags grondgebied
Groengebied langs de Cromvlietkade is nu nog Haags grondgebied © Den Haag FM
DEN HAAG - Na 22 jaar moet een stuk wat nu Den Haag is weer Rijswijks grondgebied worden. De beide gemeenten willen de oude grens weer herstellen.
Het gaat om het gebied in de buurt van de Cromvlietkade, Geestbrugkade en een gedeelte van de Nassaukade. Daar staan de woningen op Rijswijks grondgebied, terwijl de stoepen, straten en de groenvoorzieningen binnen de gemeente Den Haag liggen.
De situatie is ontstaan bij een herindeling in 2001. Op deze wijze zou Den Haag op eigen grond door middel van het Trekvliettracé verbonden zijn met rijkswegennet. Door de komst van de Rotterdamsebaan is het echter niet meer nodig om dit nog te laten bestaan. Daarom heeft Rijswijk gevraagd of het gebied terug kan komen.
Herindelingsontwerp grens gemeente Den Haag – gemeente Rijswijk. De stippellijn laat de nieuwe grens zien.
Herindelingsontwerp grens gemeente Den Haag – gemeente Rijswijk. De stippellijn laat de nieuwe grens zien.

Openbare ruimte terug naar Rijswijk

Het voorstel is nu om de openbare ruimte terug te geven aan Rijswijk. Dat gebeurt inclusief de inboedel zoals het groen en de straatmeubulering.
Ook de kiosk aan de Cromvlietkade mag blijven, al gaat de huurovereenkomst over naar Rijswijk. Een aantal jaar geleden zorgde dat voormalige benzinestationnetje nog tot onenigheid tussen omwonenden en een ondernemer die er een Mexicaans restaurant wilde beginnen. Bewoners vreesden overlast en wilden het tegenhouden. Het stak bewoners dat ze niet door de andere gemeente werden geïnformeerd over de komst van de zaak.

1 januari 2023

Het is de bedoeling dat per 1 januari 2023 het grondgebied weer overgaat naar de gemeente Rijswijk. Voor bewoners zal er niet veel veranderen: Na de herindeling van 2001 is de gemeente Rijswijk de gemeentelijke belastingen blijven heffen van de bewoners van de Cromvlietkade, Geestbrugkade en Nassaukade. Verder geldt er al het parkeerregime van Rijswijk en wordt het afval ingezameld door Avalex.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!