Tien procent van inwoners in drie wijken deed mee aan proef met themastemmen

© Unsplash
DEN HAAG - Bijna 3.000 inwoners in Bohemen en Meer en Bos (Loosduinen), Rustenburg en Oostbroek (Escamp) en Benoordenhout (Haagse Hout) hebben meegedaan aan de proef met themastemmen in die wijken. Daarmee is net iets meer dan 10 procent van de bewoners ingegaan op de uitnodiging.
Op de eerste dag waren er technische problemen waardoor de eerste 1.000 stemmers nogmaals werden gevraagd mee te doen, 330 mensen hebben dat gedaan. Daaropvolgend konden mensen nog twee weken hun stem kenbaar maken.
Bewoners konden na de verkiezingen een online vragenlijst invullen over thema's die in die wijken spelen, zoals wonen, een schone wijk of verkeer. Themastemmen is een experiment om, ook op andere manieren de voorkeuren en verwachtingen van inwoners te inventariseren en hen te betrekken bij het maken van de plannen voor de stad.

'Stemmen op thema is aanvulling, als er iets mee wordt gedaan'

Uit de resultaten blijkt dat men zich afvraagt of er iets met de themastemmen wordt gedaan: 45 procent zegt er vertrouwen in te hebben dat er iets mee wordt gedaan, 38 procent twijfelt en 17 procent heeft er helemaal geen vertrouwen in. Tegelijkertijd geeft een groot deel (78 procent) aan dat het themastemmen een aanvulling is op de verkiezingen.
De thema's Natuur en groen en Schone wijk zijn voor de respondenten het meest genoemd als prioriteit voor de wijk. Daarna volgden verkeersveiligheid en woningen voor starters. Sport, kunst en cultuur waren het minst in trek.

Evaluatie van het experiment

Het stadsbestuur laat onderzoeken of het nuttig is dat het themastemmen vaker wordt ingezet. Dat resultaat wordt uiterlijk drie maanden na de presentatie van een nieuwe coalitie verwacht.
Alle resultaten van het themastemmen zijn te vinden op de website van de gemeente Den Haag.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!