Opvang Oekraïense vluchtelingen in Den Haag ligt op koers, focus gaat nu naar onderwijs en werk

© Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De opvang van Oekraïense vluchtelingen in Den Haag ligt op koers. Dat schrijft het stadsbestuur. Inmiddels zijn er ruim 1.000 vluchtelingen ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) en is er ongeveer 425 keer leefgeld verstrekt. Tegelijkertijd zijn de opvangplekken in Haaglanden nagenoeg vol.
Essentiële levensbehoeften als een dak boven het hoofd, eten en drinken en goede zorg hebben de eerste prioriteit gehad bij de opvang van vluchtelingen. Nu dit voor elkaar is wordt er gewerkt aan het realiseren van voorzieningen in de langdurige opvang, zoals onderwijs, dagbesteding, werk en sport.
Begeleiding op de langdurige opvanglocaties wordt zoveel mogelijk gedaan door maatschappelijke organisaties. De gemeente zet daarbij in op zoveel mogelijk eigen faciliteiten voor de vluchtelingen, al kan dat niet overal gerealiseerd worden. Daarnaast komt er op de opvanglocaties met een spreekuur voor onderwijs.

Onderwijs voor kinderen

Er zijn al kinderen geplaatst in het nieuwkomersonderwijs voor primair onderwijs en er staan nu ruim 100 op een wachtlijst. De verwachting is dat een groot deel van deze groep na de meivakantie op een basisschool kan beginnen.
In het voortgezet onderwijs stromen leerlingen in bij de nieuwe Internationale Schakelklassen. Dat zal na de zomer gebeuren.

Basisregistratie Personen

Zeker 1.000 Oekraïense vluchtelingen heeft Den Haag tot 19 april ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Door de registratie komt er nu ook zicht op vluchtelingen die bij gastgezinnen onderdak hebben gevonden.
Daarnaast was er sprak van 425 aanvragen voor leefgeld die de gemeente tot 14 april heeft gekregen, die aanvraag wordt per gezin aangevraagd en uitgedeeld. Wanneer er sprake is van betaald werk zal die toelage stoppen voor een persoon. Vluchtelingen die bij een gastgezin wonen krijgen naast het leefgeld een extra toelage per maand zodat zij kunnen bijdragen aan de kosten van het gastgezin.

Werk

Tot en met vrijdag 8 april hebben in totaal met 125 Oekraïners gesprekken gevoerd over werk. Komende vrijdag (22 april) is er een informatiebijeenkomst voor de sectoren Westland, horeca, zorg en MKB/Bedrijfsleven. Vluchtelingen die interesse hebben in een passende vacatures, worden daar in contact gebracht met de werkgevers.

Opvang buiten Haaglanden

In de afgelopen weken meldden 40 tot 70 vluchtelingen per dag zich bij De Broodfabriek in Rijswijk. Omdat er in de regio Haaglanden op het moment bijna geen bedden beschikbaar zijn, wordt nu zo’n 95% van de Oekraïners via het Landelijk Coördinatiepunt Vluchtelingen Spreiding buiten de regio opgevangen. De kosten die gemeenten maken voor de opvang van vluchtelingen worden door het rijk vergoed.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!