Doek valt voor culturele broedplaats de Samenscholing: 'Maar het kraken gaat door'

Vrijplaats De Samenscholing gaat dicht
Vrijplaats De Samenscholing gaat dicht © Omroep West
DEN HAAG - Na wikken en wegen heeft de gemeente een knoop doorgehakt: het doek valt voor sociaal-cultureel centrum De Samenscholing aan de Beatrijsstraat. De overeenkomst met de gebruikers van de voormalige school wordt opgezegd; zij moeten over zes maanden het pand verlaten. 'Maar het kraken gaat door', laat Quincy van De Samenscholing weten bij Bob Staat Op.
Donderdag wordt duidelijk dat een meerderheid in de gemeenteraad de plannen steunt van wethouder Saskia Bruines om de voormalige school in Moerwijk om te vormen naar een verzamelplaats voor kleine bedrijven. 'Maar dat was niet zo'n verrassing', zegt Quincy. 'De gemeente kan hier geld voor krijgen, dus het ligt voor de hand.'

'Een bruisende krakersstad'

De gevolgen zijn echter groot, zegt hij. 'Robert van Asten moet ambassadeur zijn van de LHBTQI-community, maar hij heeft zojuist de grootste queer safe space van Den Haag ontruimd.'
Vooralsnog krijgen de gebruikers van De Samenscholing geen nieuwe locatie toegewezen door de gemeente. Reden genoeg om opnieuw te kraken, vindt Quincy. 'Ik haal mijn breekijzer weer uit het vet; het kraken gaat door en Den Haag wordt weer een bruisende krakersstad.'
Quincy blijft strijden voor de gebruikers van De Samenscholing
Quincy blijft strijden voor de gebruikers van De Samenscholing © Den Haag FM

Overlast

Omroep West meldt dat een nipte meerderheid de plannen van wethouder Bruines steunt. Raadslid Hinke de Groot (CDA) wees erop dat de gebruikers hadden kunnen weten dat zij niet voor eeuwig in de school konden blijven, dit zou ook in de contracten zijn opgenomen. Arjen Dubbelaar (Hart voor Den Haag) zei het al 'absurd' te vinden dat de oude school destijds werd omgevormd tot vrijplaats. Uit een buurtonderzoek van zijn partij zou blijken dat omwonden overlast ondervinden.
Meer linkse partijen komen op voor De Samenscholing. 'Deze plek met rauwe randjes dreigt te worden platgewalst', aldus Leonie Gerritsen (PvdD). Mariëlle Vavier (GroenLinks) voegt toe: 'Wij vinden betaalbare bedrijfshuisvesting heel belangrijk, maar niet ten koste van broedplaatsen.' 'Laten we kiezen voor de stad en niet voor het geld', zegt Fatima Faid (Haagse Stadspartij).

Alternatieve locatie

Wel 34 insprekers spraken de commissie tijdens de vergadering toe om te strijden voor het behoud van De Samenscholing. Wethouder Bruines beloofde met de buurt in gesprek te gaan over te wensen van het pand en zegde toe haar best te doen om voor de gebruikers een andere plek te vinden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!