Poëzie van Oekraïense Viktoria in Het Woordenrijk

Viktoria al schrijvend op haar opvangadres
Viktoria al schrijvend op haar opvangadres © Daniella van Bergen
DEN HAAG - In Het Woordenrijk zondagavond gesprekken met dichters Geraldina Metselaar en de Oekraïense Viktoria die kort geleden naar Den Haag vluchtte.
Geraldina Metselaar komt geregeld voorbij als dichter in ons programma en is daarnaast journalist voor het AD, waarbij ze vaak op pad gaat met fotografe Daniella van Bergen, die op haar beurt haar huis opengesteld heeft voor de Oekraïense dichteres Viktoria. Viktoria ontvluchtte ruim een maand geleden haar land en gebruikt poëzie om haar gevoelens te uitten. Niet dat haar gedichten in detail gaan over wat ze heeft meegemaakt, maar ook in deze moeilijke tijd kan het schrijven helpen bij het verwerken. Zoals in dit gedicht (vertaald door Katya Belichenko-de Graaf):
Waarden zijn veranderd, mijn vriend.
Ze veranderden niet eens, ze faalden.
Het is meteen duidelijk wie hier de vijand is, wie vriend.
Wie verder weg, maar met wie je toch verwant bent.
Viktoria, Daniella en Geraldina zijn vanavond bij ons te gast om hierover te praten. En om de gedichten te laten horen, zowel in ’t origineel als in vertaling. Tevens in de uitzending de literaire agenda voor Den Haag en Het Gedicht van de Week van Geraldina Metselaar.
Het Woordenrijk is een poëzieprogramma over het Haagse literaire leven, elke zondag van 20 tot 21 uur. Het werd in 2012 opgericht door Harry Zevenbergen en wordt tegenwoordig gepresenteerd door Ricco van Nierop.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!