Nieuwe gevelteksten uit herkomstlanden van bewoners prijken op panden rondom Heeswijkplein

DEN HAAG - 'Mooie teksten met een inspirerend karakter' zijn sinds dit weekend te vinden op gevels rondom het Heeswijkplein in Moerwijk. Nadat er eerder al een tekst van Harrie Jekkers op een van de panden kwam zijn er afgelopen vrijdag drie nieuwe muurteksten toegevoegd aan de wijk. De teksten werden voorgedragen door bewoners uit de buurt.
Rondom het Heeswijkplein zijn teksten te zien uit de landen van herkomst van de bewoners uit de buurt. Zij werden gevraagd om hun favoriete tekst of levenswijsheid uit hun land van herkomst aan te dragen. Daar is uitgekomen dat er nu teksten van de Afghaanse dichter Rumi, de Marokkaanse wijsgeer Ali Ibn Aboe Talib en de Libanese schrijver Khalil Gibran te zien zijn op de gevels.
'Wees in het leven als een voorbijganger en laat iets moois achter, want uiteindelijk zijn we slechts gasten in het leven. En gasten moeten uiteindelijk weer vertrekken', van Ali Ibn Aboe Talib, 'Het leven is een balans tussen vasthouden en loslaten', van Rumi en 'Tussen wat gezegd wordt en niet bedoeld en tussen wat bedoeld wordt en niet gezegd, gaat de meeste liefde verloren', van Khalil Gibran zijn op de gevels geplaatst. De gekozen teksten geven volgens initiatiefnemer Henk Augustijn een 'mooie indruk van de culturele rijkdom van de wijk'.

'Het zijn motivatieteksten'

'Het zijn teksten die iedereen aangaan. Het zijn motivatieteksten', legt Augustijn uit. 'Ik heb ze geselecteerd voor die buurt, het zijn teksten waar je wat aan hebt: ze gaan ergens over.' De teksten zijn voortgekomen uit gesprekken bij hij met bewoners voerde in buurtkamers. 'Ik was benieuwd naar wat ze komen brengen naar Den Haag. Dat vind ik interessant.' Een overzicht van meer teksten zullen te zijn zijn in de nieuwe bibliotheek van Moerwijk, die wordt half mei geopend.
De tekst van O, o, Den Haag op de gevel aan de Erasmusweg
De tekst van O, o, Den Haag op de gevel aan de Erasmusweg © Den Haag FM

O, o, Den Haag

In de omgeving van het Heeswijkplein was al een andere muurtekst te vinden. Op de Hoek van de Erasmusweg met de Medlerstraat prijkt de eerste regel van O, o, Den Haag van Harrie Jekkers op de gevel van het flatgebouw. Daaronder is een foto van Moerwijk uit de jaren '70 te zien, die is gemaakt door Gerard Fieret.
Bekijk hier de reportage die Den Haag FM maakte bij het aanbrengen van de muurtekst van Harrie Jekkers.

Henk Augustijn

De muurteksten zijn een initiatief van kunstenaar Augustijn. Hij zorgde er er eerder al voor dat er een tiental muurteksten in de stad kwam. Zo zijn er muurteksten geplaatst ter ere van Q65, Golden Earring, Motions, Mariska Veres en de Tielman Brothers. Ook zijn er teksten van Kees van Kooten en Harrie Jekkers in de stad te vinden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!