'Collectief uitsluiten is onrechtvaardig en onnodig', schrijft Hart voor Den Haag aan D66-leider

De zeven ondertekenaars van Hart voor Den Haag van de brief aan Robert van Asten (D66)
De zeven ondertekenaars van Hart voor Den Haag van de brief aan Robert van Asten (D66)
DEN HAAG - Zeven fractieleden van Hart voor Den Haag hebben een brief geschreven aan D66-leider Robert van Asten. In de brief spreken ze zich uit tegen het uitsluiten van de hele partij door D66 bij het vormen van een coalitie. Ze vinden het collectief uitsluiten van Hart voor Den Haag 'onrechtvaardig en onnodig'.
D66 zegt al lange tijd dat ze, zolang er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui, niet wil samenwerken met de partij. Ook niet als de twee geen wethouder zullen worden. 'Het gaat om de uitsluitingspolitiek die u en uw partij ten aanzien van Hart voor Den Haag voert', staat er in de brief die is geschreven door Constant Martini en mede door Rita Verdonk, Arjen Dubbelaar, Ralf Sluijs, Coen Bom, Jelle Meinesz en Carlos Martinez Van Andel is ondertekend.
'Dat u in 2019 samen met andere partijen twee wethouders van Hart voor Den Haag heeft gedwongen tot aftreden – uw toenmalige collega’s, nog immer onschuldig, nog steeds geen zaak voor de rechtbank gebracht – is wellicht nog te begrijpen. Het zal wel de oude bestuurscultuur zijn geweest, die uw partij tot dan toe hanteerde. Maar dat excuus is na de laatste verkiezingen niet meer geldig.'

Nieuwe situatie

Volgens het zevental is er echter sprake van een nieuwe situatie sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart waarbij Hart voor Den Haag negen zetels haalde. 'Al die duizenden mensen deden dat in de volle wetenschap van de verdenkingen die het OM tegen de heren De Mos en Guernaoui had.'
De overige fractiegenoten - De Mos en Guernaoui hebben de brief niet getekend - wijzen erop dat zij voor het Openbaar Ministerie (OM) geen verdachten zijn: 'Ik zie niet in waarom wij, als gehele fractie, schuldig worden bevonden aan iets dat we niet gedaan hebben. U weet dat collectieve schuld in de beschaafde wereld niet bestaat', staat er te lezen. 'Met collectief schuldig verklaren van een groep doe je mensen schade en groot onrecht aan.' Ze hopen dat de partij 'een nieuwe afweging maakt' over een samenwerking.

Nog geen sprake van een voorkeurscoalitie

Een formatiepoging van Hart voor Den Haag liep onlangs op niets uit, waarna D66 het initiatief voor de formatie overnam. Hoewel de nieuwe verkenners op pad zijn gestuurd met een zoektocht naar een meerderheidscoalitie lijkt dat er niet een te worden waarin de twee grootste fracties samen zullen werken.
De Mos en Ralf Sluijs stelden voorwaarden voor ze bij de door D66 aangestelde verkenners wilden aanschuiven nu er sprake is van een schandaal rondom grensoverschrijdend gedrag bij die partij.
Eind vorige week werd duidelijk dat er nog geen voorstel voor een voorkeurscoalitie ligt. Dat meldden de verkenners nadat ze, op een na, met alle fracties hadden gesproken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!