Zaterdag Live over energiearmoede

© Pixabay
DEN HAAG - In de uitzending van Zaterdag Live van zaterdag 30 april wordt in het stamtafelgesprek aandacht besteed aan energiearmoede. Gasten zijn: Tamme Hansma (coördinator inloopspreekuur De Paardenberg), Marga Zuurbier (Energiebank Den Haag e.o.), Lenne Baboeram (raadslid GroenLinks) en de Helpsdesk Geldzaken van de gemeente Den Haag. De uitzending is van 18.00 tot 20.00 uur te volgen via het tv-kanaal van Den Haag FM.
Door de oorlog in Oekraïne zijn de gasprijzen omhooggeschoten. Voor de gasprijzen omhooggingen, had al 9% van de huishoudens in Den Haag te maken met energiearmoede, wist de gemeente in februari te melden.
Mensen die in energiearmoede leven hebben zo’n hoge energierekening dat hun inkomen te laag is om de rekening te betalen. Meestal moet je extreme maatregelen nemen om betaalproblemen te voorkomen. Daarbij valt te denken aan de verwarming niet aanzetten, met dikke winterkleding aan in huis, wollen dekens of bubbeltjesplastic voor de ramen en geen warm water gebruiken.
Doordat de gasprijzen explosief gestegen zijn, zijn de problemen nog groter geworden. Het verwarmen van je huis is de grootste kostenpost op je energierekening. Gemiddeld is dat bijna de helft (47%), maar in slecht geïsoleerde huizen is dat nog meer. Uit onderzoek van TNO blijkt dat energiearmoede het vaakst voorkomt in de slechtst geïsoleerde woningen (met energielabel E, F of G). Het belangrijkste om energiearmoede te bestrijden is huizen goed isoleren. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder je de verwarming hoeft aan te zetten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!