Den Haag wil inspraak bij nieuwbouw beperken om sneller te kunnen bouwen

bouwvakker
bouwvakker
DEN HAAG - Grote gemeenten, waaronder Den Haag, willen dat er kortere of versnelde procedures komen om woningen sneller te kunnen bouwen. Dit werkt beter dan de noodwetgeving om opvang van vluchtelingen af te dwingen. Dat meldt het NRC.
De kopgroep van gemeenten dringt er volgens de krant bij het kabinet op aan dat er wetgeving komt die het mogelijk maakt om bezwaarprocedures of de gang naar de Raad van State wordt versneld of opgeschort. Daardoor kan er sneller gebouwd worden. Gemeenten krijgen, door tijdelijk te snijden in inspraak en bureaucratie, meer armslag om eigen woningzoekenden en vluchtelingen aan tijdelijke en flexwoningen te helpen.
Onder meer burgemeester Jan van Zanen (ook voorzitter van de VNG) zit in de genoemde kopgroep, evenals Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad en wethouder Boaz Adank van Breda.
De Haagse Stadspartij vindt het voornemen 'geen goed plan'. 'Doe nou eens echte participatie. Is veel sneller dan burgers negeren en stoppen met praten', vindt fractievertegenwoordiger Tim de Boer.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!