'Gemeente moet inzetten op duurzaam en plantaardig voedsel, niet op vlees- en zuivelindustrie'

Robert Barker
Robert Barker © Den Haag FM
DEN HAAG - De Partij voor de Dieren is er niet over te spreken dat de gemeente jaarlijks subsidiegeld lijkt te steken in de vlees- en zuivelindustrie. 'Dankzij aangenomen voorstellen van de Partij voor de Dieren moet de gemeente zich inzetten voor duurzaam en plantaardig voedsel, niet voor de vlees- en zuivelindustrie', vindt fractievoorzitter Robert Barker. Zijn partij ontdekte de subsidiëring in de begroting van de gemeente.
De partij vindt dat met de subsidie de overgang naar een meer plantaardig voedselpatroon wordt gehinderd. 'Zo hebben we dat niet afgesproken', stelt Barker. 'In ons voedselbeleid staat dat we een omslag naar plantaardige voeding stimuleren. Zo zorgen we voor minder dierenleed, en pakken we de klimaatcrisis aan. Het is bizar om subsidie te verlenen aan een industrie die de toekomst van onze kinderen bedreigt.'
Wat de PvdD betreft wordt subsidie alleen nog gegeven voor plantaardig voedsel en niet aan de veehouderij. 'Ons klimaat wacht niet. Stop met deze onduurzame verkwisting van belastinggeld.'

'Een idyllisch beeld, maar de realiteit is anders'

De partij van Barker hekelt het feit dat wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) zich heeft laten lenen voor een promotiemoment van de zuivel- en vleesindustrie in de regio. De wethouder is bestuurslid van de Stichting Groenfonds Midden-Delfland, een stichting die subsidie verleent om lokale producten zoals zuivel en vlees meer bekendheid te geven. Onlangs stond hij op de foto met een kaaswiel in de handen en een koe op de achtergrond.
'Een idyllisch beeld, maar de realiteit is anders', vindt Barker. 'Een kwart van de koeien mag nooit naar buiten, en een groot deel staat maar een fractie van de tijd in de wei.' Tegelijk vindt de partij de promotie niet stroken met het gemeentelijk beleid om de eiwittransitie te stimuleren. Ook wil ze weten of de wethouder, als bestuurslid, een rol heeft is het subsidiëren van de veehouderij.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!