Zo zou de nieuwe Grote Markstraat eruit moeten komen te zien

Ontwerp Grote Marktstraat
Ontwerp Grote Marktstraat © DAVL Studio
DEN HAAG - Een duidelijke scheiding tussen voet- en fietspad, meer groen en kiosken zouden er moeten komen als de Grote Marktstraat opnieuw wordt ingericht. Dat blijkt uit het ontwerpplan van architectenbureau DAVL Studio. Op eigen initiatief maakte ze een plan voor de straat. Zo kan op een betaalbare en eenvoudige manier de veiligheid en de uitstraling van de binnenstad worden verbeterd, dat vindt André van Lier van het Haags architectenbureau.
De inrichting van de Grote Marktstraat is politiek al langer een punt van discussie, mede door de chaos met fietsers in het gebied. De straat is nu een shared space voor alle gebruikers, al wil de gemeente dat fietsers in de toekomst in de middag gaan omrijden via de Gedempte Gracht.
In het ontwerp van DAVL Studio worden de verkeersstromen in de straat zelf gescheiden en komen er zes oversteekplekken. Daarnaast pleit men voor het plaatsen van bloembakken als 'functionele scheiding' tussen de fietsers- en voetgangerszone. Tegelijkertijd zouden hulpdiensten daardoor ook makkelijk door de straat kunnen rijden.

Kiosken als ontmoetingsplekken

De bloembakken zouden over moeten gaan in een aantal kiosken die een plek krijgen in het ontwerp. 'Met de kiosken als ontmoetingsplekken brengen we de menselijke schaal terug in de Grote Marktstraat', zegt Van Lier.
Het ontwerp wordt door Hart voor Den haag met enthousiasme ontvangen. 'Het Haagse DAVL Studio legt een mooi plan neer voor de Grote Marktstraat. Complimenten daarvoor. Vooral de terugkeer van kiosken is voor Hart voor Den Haag een langgekoesterde wens. Liever gisteren dan vandaag. We gaan dit voorstel dan ook met heel veel interesse bekijken', schrijft raadslid Ralf Sluijs op Twitter.
Bijval voor de komst van kiosken lijkt ook aanwezig bij de Haagse Stadspartij. 'Wat ik heel verleidelijk vind aan dit plan is de totale afwezigheid van reclame in het straatbeeld. Geen mupi's. Geen losse boombakken in ronde en vierkante uitvoering. En kiosken die passen wel in Den Haag', vindt fractievertegenwoordiger Tim de Boer.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!