Mrwan en Zuleyga kregen jeugdlintje: 'Ik wil kinderen gelijke kansen geven'

Mrwan en Zuleyga kregen een jeugdlintje
Mrwan en Zuleyga kregen een jeugdlintje © Den Haag FM
DEN HAAG - Mrwan (17) en Zuleyga (17) kregen deze week een jeugdlintje. Allebei zitten ze in de Haagse Raad van Kinderen en zetten ze zich in voor kinderen uit de stad die opgroeien in armoede. 'Veel mensen in politiek weten niet hoe het is om met heel weinig geld te leven', zegt Mrwan Alsamawi in Haags Bakkie.
Ze waren heel verrast toen ze dinsdag het lintje kregen. Mrwan was met een smoesje naar theater Diligentia gelokt. 'Ik werd geappt door een begeleider van de raad, die zei dat we gingen praten met het ministerie van Onderwijs over het geld dat is uitgegeven tijdens corona. Ik dacht: leuk, spannend.'
Eenmaal bij Diligentia moest er ineens een filmpje worden opgenomen. Toen werd er gezegd dat Mrwan het lintje kreeg. 'Ik had nooit verwacht dat ik het zou krijgen. Het was echt heel leuk.' Het lintje krijgt thuis een mooie plek. 'En ik ga de oorkonde boven m'n bed hangen.'

Tussen de 8 en 17 jaar

Ook voor Zuleyga Mammadova was het een complete verrassing. Haar broer had vorig jaar het lintje gekregen. 'Toen dacht ik, misschien krijg ik er in de toekomst ook wel eentje.' Dat Zyleyga hem een jaar later al zou krijgen had ze niet verwacht.
Zuleyga zit in de Raad voor Kinderen omdat ze vindt dat volwassenen zich niet altijd kunnen inleven in een kind. 'Daarom zijn de leeftijden in de raad ook verschillend. De jongste is 8 en de oudste 17. Daardoor krijg je verschillende perspectieven', vindt Zuleyga.

Gelijke kansen

Ook Mrwan merkt dat het nodig is om politici, bedrijven en zorgverzekeringen te adviseren over wat er om gaat in kinderen. 'Ik wil kinderen in minimagezinnen gelijke kansen geven. Zodat ze zoveel mogelijk een normaal leven hebben.'
Mrwan zit al vijf jaar bij de raad. Hij heeft gemerkt dat politici niet weten hoe kinderen denken. 'Sindsdien probeer ik altijd mijn mening te geven.' Volgens hem zitten er veel kinderen in de raad die weten hoe het is om op te groeien in armoede. 'Veel mensen in de politiek weten niet hoe het is om met heel weinig geld te leven. Zij gaan misschien elk weekend uit eten', zegt hij. 'Of elk jaar op vakantie', vult Zuleyga aan. 'Minimagezinnen kunnen dat niet. Dat beeld moet we naar hun toebrengen.'
Mrwan krijgt het lintje omdat hij in de Raad van Kinderen aandacht blijft vragen voor kinderen die in armoede leven. Namens de stichting Leergeld vertegenwoordigt hij kinderen wiens stem niet altijd wordt gehoord. Ook hielp hij zijn moeder om weer aan het werk te kunnen als wiskundedocent.
Zuleyga adviseert al vier jaar gemeente, raadsleden en een zorgverzekeraar hoe om te gaan met kinderen in Den Haag. Dat doet ze als onderdeel van de Raad van Kinderen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!